Recept na vykrajované žloutkové cukroví neboli křehulky. Máte-li rádi křehké rakvičky, toto vánoční cukroví si zamilujete
Přemýšlíte nad tím, který druh vánočního cukroví stojí za to ještě upéct? Vyzkoušejte recept na vykrajované žloutkové cukroví neboli křehulky. Jestliže v průběhu roku nedáte dopustit na rakvičky se šlehačkou nebo bez ní, vykrajované žloutkové cukroví vás během vánočních svátků dostane.
Žloutkové cukroví vykrajované: Základní suroviny na těsto a postup přípravy
Recept na křehulky neboli vykrajované žloutkové cukroví je velmi jednoduchý a skládá se pouze ze 4 základních ingrediencí. Abyste byli při pečení křehulek úspěšní a dosáhli jejich dokonalé chuti i vzhledu, snažte se dodržet následující postup.
Potřebujete:
- 3 žloutky pokojové teploty
- 300 gramů moučkového cukru
- 1 kávovou lžičku amonia
- 400 gramů hladké mouky
Večer utřete 3 žloutky se 150 gramy moučkového cukru. Do této směsi přidejte 1 kávovou lžičku amonia a dobře promíchejte. Těsto v nádobě překryjte potravinářskou fólií a dejte odležet na noc do lednice.
Následující den ráno přimíchejte do těsta dalších 150 gramů moučkového cukru a také 400 gramů hladké mouky. Těsto na žloutkové cukroví neboli křehulky vyválejte na pomoučeném vále na plát o tloušťce 4 milimetry. Z těsta následně vykrajujte tvary pomocí klasických vykrajovátek na linecké cukroví.
Čím zdobit žloutkové cukroví
Vykrajované žloutkové cukroví již něčím nezdobte. Krémy, marmelády nebo čokoládové polevy by mu jenom uškodily, protože by jimi nasáklo a ztratilo by svoji křehkost. Křehulky tedy na talíř mezi další vánoční cukroví dávejte tak, jak jste je vytáhli z trouby.
Budete-li mít ale chuť, dejte si na toto sladké a křehké vánoční cukroví šlehačku. Budete mít totiž pocit, jako byste jedli tolik oblíbenou rakvičku se šlehačkou.
Co je amonium a proč jej při pečení žloutkového cukroví nevynechat
Amonium je v případě receptu na vykrajované žloutkové cukroví naprostým základem. Pokud byste jej chtěli nahradit jedlou sodou nebo kypřicím práškem do pečiva, křehulky se vám rozhodně nepovedou na jedničku s hvězdičkou.
Amonium neboli cukrářské droždí je totiž kypřící prostředek, který funguje zcela speciálně. Jedná se o deaktivované kvasnice, které v receptu na žloutkové cukroví zajistí, že vykrájené tvary zůstanou stejné a že se uvnitř vytvoří pouze vzduchová kapsa. A kde amonium koupíte? Například v drogeriích nebo prodejnách potravin.
Zdroj: Ceskenapady.cz, Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com