Recept na vykrajované žloutkové cukroví neboli křehulky. Máte-li rádi křehké rakvičky, toto vánoční cukroví si zamilujete

Recept na vykrajované žloutkové cukroví neboli křehulky. Máte-li rádi křehké rakvičky, toto vánoční cukroví si zamilujete Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte nad tím, který druh vánočního cukroví stojí za to ještě upéct? Vyzkoušejte recept na vykrajované žloutkové cukroví neboli křehulky. Jestliže v průběhu roku nedáte dopustit na rakvičky se šlehačkou nebo bez ní, vykrajované žloutkové cukroví vás během vánočních svátků dostane.

Žloutkové cukroví vykrajované: Základní suroviny na těsto a postup přípravy

Recept na křehulky neboli vykrajované žloutkové cukroví je velmi jednoduchý a skládá se pouze ze 4 základních ingrediencí. Abyste byli při pečení křehulek úspěšní a dosáhli jejich dokonalé chuti i vzhledu, snažte se dodržet následující postup.

Potřebujete:

  • 3 žloutky pokojové teploty
  • 300 gramů moučkového cukru
  • 1 kávovou lžičku amonia
  • 400 gramů hladké mouky

Postup:

Večer utřete 3 žloutky se 150 gramy moučkového cukru. Do této směsi přidejte 1 kávovou lžičku amonia a dobře promíchejte. Těsto v nádobě překryjte potravinářskou fólií a dejte odležet na noc do lednice.

Následující den ráno přimíchejte do těsta dalších 150 gramů moučkového cukru a také 400 gramů hladké mouky. Těsto na žloutkové cukroví neboli křehulky vyválejte na pomoučeném vále na plát o tloušťce 4 milimetry. Z těsta následně vykrajujte tvary pomocí klasických vykrajovátek na linecké cukroví.

Žloutkové cukroví postupně přeskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte jej v troubě předem vyhřáté na 150 stupňů Celsia, a to do doby než tzv. vyběhnou.

Čím zdobit žloutkové cukroví

Vykrajované žloutkové cukroví již něčím nezdobte. Krémy, marmelády nebo čokoládové polevy by mu jenom uškodily, protože by jimi nasáklo a ztratilo by svoji křehkost. Křehulky tedy na talíř mezi další vánoční cukroví dávejte tak, jak jste je vytáhli z trouby.

Budete-li mít ale chuť, dejte si na toto sladké a křehké vánoční cukroví šlehačku. Budete mít totiž pocit, jako byste jedli tolik oblíbenou rakvičku se šlehačkou.

Co je amonium a proč jej při pečení žloutkového cukroví nevynechat

Amonium je v případě receptu na vykrajované žloutkové cukroví naprostým základem. Pokud byste jej chtěli nahradit jedlou sodou nebo kypřicím práškem do pečiva, křehulky se vám rozhodně nepovedou na jedničku s hvězdičkou.

Amonium neboli cukrářské droždí je totiž kypřící prostředek, který funguje zcela speciálně. Jedná se o deaktivované kvasnice, které v receptu na žloutkové cukroví zajistí, že vykrájené tvary zůstanou stejné a že se uvnitř vytvoří pouze vzduchová kapsa. A kde amonium koupíte? Například v drogeriích nebo prodejnách potravin.

Zdroj: Ceskenapady.cz, Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com

Autor:
Publikováno: 13. 12. 2021 09:45 Nahlásit obsah