Tofu není pouze pro vegetariány: Proč byste jej měli zařadit do svého jídelníčku?

Tofu, vyráběné srážením ze sójového mléka, je rostlinnou náhražkou živočišných bílkovin, tedy masa. Tato superpotravina ale není jenom pro vegetariány nebo vegany. Zkuste ji do svého jídelníčku zařadit i vy, protože má spoustu zdravotních benefitů a slouží jako výborný zdroj bílkovin!
Co je tofu? Potravina vzniklá srážením sójového mléka
Tofu, které se zrodilo ve druhém století před naším letopočtem v Číně, se vyrábí srážením sójového mléka se síranem vápenatým. Vysrážené sójové mléko se následně zatíží, aby z něj vytekla přebytečná voda. Výsledkem není nic jiného než tofu, které má kromě Číny několikasetletou tradici také v Japonsku, Vietnamu, Koreji a Thajsku.
Oblíbenost tofu: Od Asie až po Ameriku
V zemích západního světa byl tento pokrm neznámý takřka do první poloviny 20. století. Nejen, že si jej následně oblíbili vegetariáni a vegani, tofu si v současnosti zařazují lidé i do svých klasických jídelníčků. Tato superpotravina je ovšem skvělou surovinou také při ketodietě.
Ani v Česku není tofu nedostupnou potravinou. Seženete jej u nás v nespočetném množství podob: V natural-přírodní, neochucené, uzené, marinované, kořeněné nebo česnekové.
Proč zahrnout tofu do svého jídelníčku?
Tofu je potravinou, která se hodí hlavně k tepelné úpravě. Navíc má tu úžasnou schopnost, že dokáže přejímat chutě v pokrmech, proto jej můžete upravit skoro na tisíc způsobů!
- Tofu, jako výrobek ze sóji, obsahuje isoflavonoidy, které snižují riziko vzniku srdečních onemocnění, zmírňují zánět a zlepšují pružnost cév.
- Isoflavonoidy obsažené v tofu rovněž pozitivně ovlivňují hladinu cukru v krvi a snižují tak riziko cukrovky.
- Tofu pozitivně působí také na zdraví kostí. Sójové isoflavonoidy v něm obsažené konkrétně snižují riziko řídnutí kostí.
- Díky tofu také zhubnete. Pravidelná konzumace isoflavonoidů obsažených v tofu totiž podle některých vědeckých studií vede ke snížení hmotnosti.
- Ve velké míře v tofu najdete také saponiny, které zlepšují zdraví srdce.
- Podle některých vědeckých studií tofu snižuje riziko některých druhů rakoviny. A to především prostaty, tlustého střeva a žaludku.
Tofu = kontroverzní potravina?
I když má tofu spoustu předností, jde podle mnohých názorů o velmi kontroverzní potravinu. Stejně se pohlíží i na další produkty ze sóji, které mohou mít na lidské tělo i spoustu nežádoucích účinků.
Sójové produkty mají totiž slabý hormonální účinek. Rozhodně by je proto neměly jíst děti, ani ženy citlivé na estrogeny, u kterých se může při nadměrné konzumaci výrobků ze sóji objevit rakovina prsu. Tofu obsahuje také strumigenní látky, proto by jej neměli jíst lidé s onemocněním štítné žlázy. Podle některých vědeckých výzkumů prováděných na zvířatech produkty ze sóji nepříznivě ovlivňují také plodnost.