Česká doktorka Pavla Kovaříková zveřejnila na Facebooku upřímný status: „Nespíme, nejíme a na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju“

Česká doktorka Pavla Kovaříková zveřejnila na Facebooku upřímný status: „Nespíme, nejíme a na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju“ Zdroj: Facebook.com | Pavla Kovaříková

Práce lékařů, zdravotních sester, sanitářů a dalšího zdravotního personálu je v těchto dnech velmi náročná. Jelikož počet nakažených koronavirem v Česku stále roste, spousta z nich je hospitalizovaná v nemocnicích. Že jdou zdravotníci při jejich ošetřování často nad své možnosti, dokazuje i status lékařky Pavly Kovaříkové z Nemocnice Na Bulovce.

Lékařka pražské nemocnice napsala upřímný facebookový status

Péče o pacienty, kteří mají vážné příznaky onemocnění COVID-19, je pro lékaře, zdravotní setry i další personál nemocnic, náročná nejen fyzicky, ale také psychicky. Většina z nich v současnosti pracuje až do úplného vyčerpání. Své o tom ví česká lékařka Pavla Kovaříková, která pracuje v pražské Nemocnici Na Bulovce. Tato žena zveřejnila v úterý 17. března nad ránem na svém facebookovém profilu velmi upřímný status, který do dnešního dne sdílelo víc než sto tisíc Čechů.

„Už nemůžem. Nespíme, nejíme, na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju. Telefon zvoní prakticky nepřetržitě. Jasně, jako lékaři jsme se upsali náročné práci, věděli jsme do čeho jdeme. Ale tohle je jiné. Tohle je sprint i maraton v jednom - je to hrozně intenzivní zápřah, ale zároveň to trvá dlouho a konec je zatím v nedohlednu,“ popisuje lékařka Pavla z pražské Nemocnice Na Bulovce.

Zdroj: Facebook.com | Pavla Kovaříková Náročnou situaci lékařům ztěžují někteří nezodpovědní lidé

Právě Nemocnice Na Bulovce začala mezi prvními léčit těžce nemocné pacienty s koronavirem. Od příjmu prvních pacientů však v Česku přibyly více než čtyři stovky potvrzených nakažených lidí. Lékařům, sestřičkám i dalšímu personálu v nemocnici tak stále přibývá více a více práce.

Podle lékařky Pavly velmi náročnou situaci navíc ztěžují lidé, kteří si chtějí nechat udělat výtěr i tehdy, když nemají žádné příznaky koronaviru. „I přes věčné opakování různými médii, aby asymptomatičtí nechodili na výtěry, je jich tu pořád odhadem asi miliarda.

Takže znovu - pokud nemáte žádné nebo pouze lehké příznaky, zůstaňte doma, pijte dost tekutin, při teplotě si berte paralen a vyležte se z toho. Nechápu logiku toho, když lidi, kteří se bojí, že by koronavirus mohli mít, přijdou na jediné místo, kde je stoprocentně jasné, že se tam koronavirus vyskytuje,“ upozorňuje ve svém veřejném facebookovém statusu pražská lékařka.

Zdroj: Shutterstock.com „Lžou nám o symptomech, aby se mohli testovat,“ kritizuje lékařka

Pavla Kovaříková říká, že někteří lidé lžou o svých symptomech zdravotníkům proto, aby je nechali otestovat. Poté mají radost z toho, jak dobře vyzráli nad systémem.Za prvé - my ani přes spánkový deficit nejsme úplně blbý a poznáme, jestli je někomu špatně, nebo ne, a dost mě uráží, když ze mě někdo dělá debila a hraje tu divadlo. A za druhé, plýtvají naším časem a energií (a zdravotnickým materiálem, protože i to je komodita, kterou musíme brát v úvahu), který bychom mohli využít pro někoho, kdo naši péči opravdu potřebuje. Ve zdravotnictví sice už chvilku pracuju, ale když nám lidi ukradli roušky, tak to i mě překvapilo,“ pokračuje ve svém statusu lékařka.

„Začněme se navzájem chovat rozumně,“ žádá ostatní Pavla Kovaříková

Tato žena by navíc ocenila, kdyby na ni lidé přestali křičet. Jak po telefonu, tak při osobním setkání. „Já chápu, že je to pro vás stresová situace, pro mě taky, ale řevem moji efektivitu práce opravdu nezvýšíte. Jasně, jste naštvaní na vládu, považujete jejich opatření za příliš drsná/ nedostatečná / špatně komunikovaná, já to beru, ale uvědomte si, že tady křičíte na chudáka, který se už nevím jak dlouho nevyspal a který má na rozhodnutí premiéra zhruba stejný vliv jako na zítřejší počasí na Srí Lance,“ píše upřímně Pavla Kovaříková a nabádá dále k tomu, abychom se k sobě začali navzájem chovat mnohem rozumněji.

Autor:
Publikováno: 18. 3. 2020 15:27 Nahlásit obsah