Prokleté číslo sedm. Proč se dlouholeté páry po sedmi letech rozcházejí?

Prokleté číslo sedm. Proč se dlouholeté páry po sedmi letech rozcházejí? Zdroj: Shutterstock.com

Možná je to způsobeno dnešní dobou, ale najít si toho správného partnera či partnerku pro život je celkem obtížné. Jenže ani to, když svou vysněnou polovičku najdete, není jistotou toho, že vám vztah vydrží.

Říká se, že ve vztazích anebo manželství je kritický sedmý rok. Je tomu skutečně tak? A kdo vůbec s tímto číslem přišel? Možná jste již o této vztahové teorii také něco zaslechli a my pro vás dnes máme výsledky odborníků, kterým číslo sedm také vrtalo hlavou, a nechali jej podrobit výzkumu.

Číslo sedm pochází z amerického filmu, ve kterém hrála sexbomba Marylin Monroe, Slaměný vdovec. Avšak v angličtině je název poněkud odlišný a to The Seven Year Itch – což je už mnohem logičtější. Těm, pro které je název tohoto filmu nicneříkající, vybavuje se vám proslulá scéna Marilyn v bílých šatech, které si přidržuje, aby neodhalila něco víc, než jen své ladné nohy? Tak přesně z tohoto filmu ona nezapomenutelná scéna je. Ve zkratce tento film vypovídá příběh muže, který dlouhých sedm let byl oddaným manželem i otcem, avšak v jeho životě se objevila nesmírně atraktivní žena, do které se jednoduše zamiloval a začal přemýšlet nad tím, co by se stalo, kdyby svou manželku s ní podvedl.

Zdroj: Shutterstock.com A přesně kvůli tomuto filmu si nyní my včetně odborníků a psychologů lámeme hlavu nad tím, jak tomu ve skutečnosti s tímto prokletým číslem sedm je. Odborníci při výzkumu, který proběhl v roce 2000, pozorovali 500 párů a zjistili, že postupný pokles v lásce se objevil již v prvních čtyřech letech manželství. Naštěstí se následně u většiny jejich vzájemné štěstí opět ustálilo a vztah vydržel. Ovšem kolem sedmého roku manželství se opravdu začíná dít něco podivného – míra této spokojenosti začíná opět a znovu klesat a ty páry, které před pár lety krizi ustály, se nyní rozpadají.

Psychologové to vysvětlují tím, že po sedmi letech člověk začne nad svým životem zpětně uvažovat a přemýšlet nad tím, zda mu v životě něco neuniklo, zda o něco nepřišel. Tohle dumání nad životem většinou přichází v období středního věku. Dalším velmi zajímavým faktem v tomto výzkumu bylo to, že páry, které vychovávají své vlastní děti, jsou ve vztahu méně šťastní, než ti, kteří děti nemají anebo vychovávají nevlastní.

Jak však výzkum také ukázal, nespokojenost v manželství se projevuje mnohem dříve než po sedmi letech, avšak udělat krok k rozvodu trvá ještě několik dalších měsíců či roků, přeci jen je to přeci velmi zásadní rozhodnutí v životě člověka.

Ať už je to s číslem sedm jakkoliv, vždy je ve vztazích důležitá komunikace a vzájemný respekt vůči tomu druhému, protože důvodů, proč se dva mohou rozejít, je nespočet.

Autor:
Publikováno: 22. 2. 2021 15:00 Nahlásit obsah