Nad Arktidou se nečekaně otevřela ozonová díra: Znamená pro nás zdravotní hrozbu?

Nad Arktidou se nečekaně otevřela ozonová díra: Znamená pro nás zdravotní hrozbu? Zdroj: Shutterstock.com

Vědci, kteří měří ozon kolem severního pólu, zaznamenali, že se nad Arktidou nově otevřela velká ozonová díra. Na severní polokouli jde o nejvýraznější úbytek ozonu za poslední desítky let. Co může tento jev způsobit?

Rekordní ozonová díra nad severním pólem

Nad severním pólem se v současnosti rozevírá velká ozonová díra. Úbytek ozonu byl v minulosti patrnější na jižní polokouli nad Antarktidou, kde bývají nižší teploty a vyšší intenzita slunečního záření nežli na Arktidě. V posledním dvacetiletí však na jižní polokouli dochází ke zlepšení situace a ozonová díra se zde zaceluje.

Zdroj: Satelit NASA Ozonová díra nad Arktidou je třikrát větší než Grónsko

Rekordně nízká hladina ozonu se však v tuto chvíli nachází na severní polokouli nad Arktidou. Podle magazínu Nature, který vychází z poznatků vědců měřících úbytek ozonu poblíž švédského města Kiruna, jsou na vině zejména velmi chladné teploty a silný polární vítr. Ty umožnily chemikáliím, aby nad Arktidou narušily ochrannou vrstvu ozonu.

Ozonová díra dle magazínu Nature je v tuto chvíli rekordní. Zasahuje takřka celou Arktidu a je zhruba třikrát větší nežli plocha Grónska. „Je to vůbec poprvé, co můžeme mluvit o skutečné ozonové díře nad Arktidou,“ podotkl Martin Dameris z leteckého centra v německém Oberpfaffenhofenu, který se svým vědeckým týmem měří stav ozonu nad Arktidou.

Ozonová díra: Proč vzniká?

Za ozonovou díru může narušení části ozonové vrstvy v atmosféře. K tomuto jevu, který vědci intenzivně sledují od 80. let 20. století, dochází nad Arktidou i nad Antarktidou. Na vzniku ozonové díry má podle vědců značný podíl velkého množství chloru a bromu v atmosféře. Tyto látky pocházejí mimo jiné z fluorovaných uhlovodíků. Jedná se o chemické látky, které se používají například jako hnací plyny ve sprejích nebo chladivo v klimatizacích či ledničkách.

Od roku 1987 je používání těchto látek prostřednictvím Montrealského protokolu omezeno. Ozonovou vrstvu však v současnosti vážněji poškozuje také letecká doprava.

Zdroj: Shutterstock.com Ozonová díra jako nová zdravotní hrozba: Podle vědců jde o minimální riziko

Ozonová vrstva funguje v atmosféře jako filtr ultrafialového (UV-B a UV-C) záření. Při vzniku ozonové díry dochází ovšem k propouštění škodlivého UV záření až na zem. Tato skutečnost znamená velké riziko jak pro lidi, tak pro zvířata. Intenzivní UV záření totiž může způsobit rakovinu kůže, poškození zraku nebo snížení funkce imunitního systému.

Vědci ovšem v současnosti nepředpokládají, že by se velká ozonová díra, která se rozkládá nad Arktidou, přesunula do nižších zeměpisných šířek. Podle nich jde tedy pouze o minimální zdravotní hrozbu. Šance, že by se ozonová díra rozšířila z Arktidy do hustěji obydlených oblastí, je tedy dle odborníků velmi malá.

Autor:
Publikováno: 6. 4. 2020 12:00 Nahlásit obsah