Přesazování rajčat: Kdy je vhodný čas rajčata přepichovat a kdy přesadit na záhon

Přesazování rajčat: Kdy je vhodný čas rajčata přepichovat a kdy přesadit na záhon Zdroj: Shutterstock

Rozhodli jste se, že si v letošním roce pochutnáte na šťavnatých rajských jablíčkách z vlastní zahrádky? Pokud jste vyseli semínka rajčat, z nichž již vyrostly malé sazeničky, pusťte se do jejich přepichování neboli pikýrování. Kdy přesně byste ale měli vzrostlé sazenice rajčat přesadit ven na záhon?

Přepichování sazenic rajčat má svá pravidla

Vzešla vám v květináči na okenním parapetu semínka rajčat? V momentě, kdy se na mladých rostlinkách objeví první dva až tři pravé lístky, měli byste je přepíchnout neboli pikýrovat. Sazenice rajčat tedy rozsaďte po jednom do malých květináčků, kelímků od jogurtů nebo do speciálních malých nádob, které se posléze jednoduše rozloží v zemině venkovního záhonku.

Jaký substrát pro mladé sazenice rajčat zvolit? Do spodní části květináčku dejte hrubší zeminu, která zajistí správný odvod vody od kořínků. Díky tomu nebudou kořínky rostlinky uhnívat. Do druhé části květináče patří co nejjemnější zahradnický substrát. 

Po přepíchnutí malé sazenice rajčete a jejího zasazení zeminu kolem jemně zahlaďte a mírně stlačte. Přepíchnutou sazenici rajčete následně zavlažte rozprašovačem, ve kterém máte odstátou vodou.

Zdroj: Shutterstock Kam umístit přepíchnuté sazenice rajčat

Přesazené mladé rostlinky rajčat mějte v květináčcích či kelímcích od jogurtu přímo na vnitřním okenním parapetu. Pro svůj růst totiž potřebují dostatek tepla a slunečního světla, které je důležité pro fotosyntézu.  Pokud se denní venkovní teploty začnou pohybovat mezi 10 až 15 stupni Celsia, začněte přesazené sazeničky rajčat otužovat. Na několik hodin je dejte například na balkon nebo na venkovní okenní parapet.

Kdy dávat sazenice rajčat na záhon

Vzrostlé sazenice rajčat sázejte na záhon až v druhé polovině května. Tedy po zmrzlých mužích Pankráci, Serváci a Bonifáci, kteří mají svátek 12., 13. a 14. května. Zajistíte tím, že rostlinky vysázených rajčat nebudou případně poškozeny přízemními mrazíky.

Zdroj: Shutterstock Postup, jak sázet rajčata

Sazenice rajčat sázejte na záhonku v minimální vzdálenosti 40 centimetrů od sebe. Pro každou sazenici vykopejte v záhonu jamku, kterou prolijte vodou a do které přidejte kompost. Následně vedle jamky přibijte dřevěnou tyčku nebo kovovou tyč, které budou později sloužit jako opora rajčete.

V dalším kroku dejte do vytvořené jamky sazenici rajčete kořenovým balem svisle (případně naležato). Větší část stonku zahrňte zeminou a sazenici rajčete zalijte odstátou vodou. Sazeničku nezapomeňte rovněž jemně přivázat k dřevěné nebo kovové tyči.

Zdroj: Modernfarmer.com

Autor:
Publikováno: 22. 4. 2021 10:21 Nahlásit obsah