Jak vybrat ideální vodovodní baterii pro vaši koupelnu?

Jak vybrat ideální vodovodní baterii pro vaši koupelnu? Zdroj: sanitino.cz

Pohodlná a bezpečná manipulace s vodou je jedním z pilířů spokojené domácnosti. V tomto směru vás podpoří zejména kvalitní vodovodní baterie. Znáte možnosti, které vám svět moderních vodovodních baterií nabízí? Zkuste si s námi projít tipy, které vám pomohou zvolit optimální variantu právě pro vás.

Vodovodní baterie do koupelny: 4 základní otázky

Dříve, než se vrhnete na katalogy a do showroomů, rozhodněte pár důležitých věcí, které vám pomohou zúžit hledání a vy neskončíte zahlceni informacemi.

  1. Ovládání baterie – pákové, kohoutkové, termostatické
  2. Typ instalace – na zeď, stojánková, na okraj vany, podomítková varianta (nutné pořídit i podomítkové těleso), do podlahy (volně stojící vanová baterie)
  3. Jaké vodovodní baterie potřebuji – umyvadlová, sprchová či vanová, bidetová, dřezová
  4. Design a povrchová úprava = styl, který chci v místnosti podpořit

Páková nebo termostatická baterie?

Mezi základní otázku patří, zda páková nebo termostatická vodovodní baterie. Pokud „pouze“ rekonstruujete a nechcete v koupelně činit velké stavební zásahy, vyplatí se páková varianta. Doporučuje se volit takovou, která je vybavena keramickou kartuší. Ta zajišťuje hladké a přesné ovládání páky. Termostatická varianta se pyšní snadným ovládáním, kdy pouze otočíte rukojetí, případně zmáčknete příslušné tlačítko se symbolem. Předností je teplotní bezpečnostní zarážka či stálost proudu. V dnešní době, kohoutkové baterie se obvykle využívají v retro stylech. Do domácností s dětmi nebo seniory se nedoporučují, protože hrozí velké riziko opaření. Tam doporučujeme spíše bezdotykové baterie, které jsou hygieničtější, pohodlnější a hlavně úsporné.

Zdroj: sanitino.cz

Některé vodovodní baterie nabízí něco navíc

Jak je zřejmé, vodovodní baterie nejsou jen praktickým vybavením koupelen a kuchyní. Kromě působivého designu často nabízí něco navíc. Pokud se tedy rozhodujete meze dvěma podobnými výrobky, je vhodné zvážit i toto hledisko.

  • Ekologický provoz – technologie snižující spotřebu vody, aniž by negativně ovlivnily kvalitu proudu
  • Ošetření povrchů – zabraňuje usazování vodních kapek a nečistot, zvyšující mechanickou odolnost, usnadňuje údržbu
  • Bezpečnostní hlediska – bezpečnostní zarážky, omezovače teploty, uchování chladných povrchů
  • Řešení vpusti/výtoku – sklopná, pevná, otočná, vpusť přepadem
  • Umyvadlové baterie mohou být vybaveny i ovládáním výpusti

3 tipy na závěr

  1. Vsaďte na kvalitní značky, které svou kvalitu již prokázaly v čase. Nezapomeňte, že vodovodní baterie je není záležitosti pár měsíců, ale mnoha let.
  2. Měřte raději dvakrát – vyrobte si klidně maketu z papíru.
  3. Pokud nemáte osobní zkušenost s instalatérskou činností, přenechte montáž profesionálům. Ačkoli jsou moderní vodovodní baterie podpořeny řadou technologií pro snadnou montáž, přeci jen, jde o vodu.
Autor:
Publikováno: 7. 6. 2021 13:08 Nahlásit obsah