Potraviny, které zahřívají: V chladných dnech si jídlo dochuťte chilli nebo skořicí, pomůže i zázvorový čaj

Potraviny, které zahřívají: V chladných dnech si jídlo dochuťte chilli nebo skořicí, pomůže i zázvorový čaj Zdroj: Shutterstock.com

Jste zimomřiví a dělají vám problémy zvlášť zimní měsíce doprovázené teplotami hluboko pod nulou? V tom případě do svého jídelníčku zařaďte potraviny, které vás zahřejí. Pomůže vám zejména koření jako kajenský pepř, pravá skořice nebo zázvor, které vašemu tělu přinesou i další zdravotní benefity.

Potraviny mají na naše tělo termický účinek

Pokud chcete v průběhu zimních měsíců udělat něco pro svou imunitu a zároveň si stále nestěžovat na to, že je vám zima, zařaďte do svého jídelníčku zahřívající potraviny. Vše, co sníte, má totiž na vaše tělo termický účinek. Některé potraviny vás ochladí (například čerstvá zelenina nebo citrusové plody), jiné jsou neutrální, a právě další vás dokážou pořádně rozehřát. Přinášíme vám tipy na potraviny, které vás v chladném počasí zaručeně zahřejí a zároveň posílí váš imunitní systém.

Nebojte se do jídla přidat chilli

Vaše tělo v první řadě prohřeje kajenský pepř, který se získává rozemletím jedné z nejpálivějších chilli papriček zvané cayenne. Toto zahřívací koření s mírou přidávejte do pokrmů, které budete připravovat k obědu či večeři. Použijte je do polévek, omáček či masových směsí.

Kajenský pepř má díky vysokému obsahu vitamínů A, C a skupiny B, minerálních látek vápníku či draslíku a zejména látky kapsaicin blahodárné účinky na naše zdraví. Zvyšuje totiž metabolismus tuků a snižuje chuť k jídlu, čímž přispívá k hubnutí. Kajenský pepř je navíc díky obsaženým látkám vynikajícím antioxidantem, čímž se podílí na lepším fungování imunitního systému.

Zdroj: Shutterstock.com

Vsaďte na zahřívací účinky zázvoru

Chcete-li se v průběhu chladného dne opravdu zahřát, připravte si čaj z čerstvého zázvoru oslazený medem. Zázvor můžete použít také jako koření při přípravě teplých jídel nebo polévek.

Zázvor má specificky pálivou a prohřívající chuť. Vašemu tělu prospěje i díky svým protizánětlivým účinkům, obsahu vitaminu C či vápníku, hořčíku, zinku nebo železa. Čerstvý zázvor je rovněž skvělou prevencí proti nachlazení a chřipce. Jelikož má zahřívací účinky, stejně jako další potraviny zvyšující termoregulaci lidského těla zrychluje metabolismus, a tak přispívá k hubnutí.

Tip: Kromě zázvorového čaje vás v zimních měsících krásně zahřeje ovocný nebo černý čaj. Pozor ale na zelený čaj. I když jej budete pít za horka, má ochlazující účinky.

Dejte si k snídani ovesnou kaši se skořicí

Zahřívací vlastnosti má také skořice, kterou si můžete v průběhu zimy přidávat do jakéhokoliv sladkého jídla. O špetku skořice doplňte třeba ovesnou kaši nebo smoothie. Chutnat vám bude rovněž ovocný čaj se skořicí.

Skořice má příjemnou chuť a vůni, která vám navodí pohodovou zimní atmosféru. Pokud budete skořici užívat v rozumné míře, zlepší se vám dále trávení. Podle některých vědeckých studií umí skořice rovněž snižovat hladinu špatného cholesterolu i krevního cukru.

Zdroj: Shutterstock.com Které další potraviny vás v zimě také zahřejí

  • poctivý masový vývar
  • maso
  • pohanka a rýže
  • ořechy (např. vlašské), mák, slunečnicová semínka
  • vařené pokrmy s česnekem, cibulí či pórkem
  • křen

Zahřívací potraviny nejsou pro všechny

S užíváním zahřívacích potravin (zejména koření) by měly být opatrné zvlášť těhotné a kojící ženy. Velmi uvážlivě by je měli konzumovat také lidé, kteří často trpí migrénami, nespavostí či nadměrným nočním pocením. Zahřívacím potravinám by se měli raději vyhnout lidé po mrtvici nebo s příliš vysokým krevním tlakem.

Autor:
Publikováno: 27. 1. 2020 11:02 Nahlásit obsah