Čím nahradit kypřicí prášek do pečiva: Zkuste jedlou sodu, vinný kámen nebo klasickou sodovku

Čím nahradit kypřicí prášek do pečiva: Zkuste jedlou sodu, vinný kámen nebo klasickou sodovku Zdroj: Shutterstock.com

Kypřicí prášek do pečiva využíváme hlavně k pečení sladkých moučníků a dezertů. Jenže, občas se stane, že ačkoliv máme nakoupené všechny potřebné suroviny, na prášek do pečiva zkrátka zapomeneme. Abychom se nemuseli vracet zpátky do obchodu, kypřicí prášek můžeme velmi snadno nahradit jinými ingrediencemi. Které jsou ty nejosvědčenější?

Jedlá soda: Kombinujte ji s kyselou složkou

Pokud zrovna nemáte po ruce kypřicí prášek, tím nejlepším řešením je využití jedlé sody. Jedlá soda je ostatně jednou ze složek kypřicího prášku. Aby vám v připravovaném těstu opravdu posloužila jako kypřidlo, měli byste ji zkombinovat s kyselou složkou. A to třeba s podmáslím, jogurtem nebo čerstvou citronovou šťávou.

Jedlou sodu přidávejte do těsta opravdu opatrně. Na 150 gramů mouky si vystačíte s jednou čtvrtinou čajové lžičky jedlé sody. Jedlá soda v kombinaci s kyselou ingrediencí začne v těstu okamžitě reagovat. Proto byste měli dát těsto bezprostředně po zamíchání do předem vyhřáté trouby.

Zdroj: Shutterstock.com Klasická sodovka: Záruka lehce nadýchaného moučníku

Chcete, aby byl moučník, který upečete, pouze lehce nadýchaný? Kypřící prášek v tomto případě nahraďte klasickou sodovkou, která má v sobě vyšší obsah oxidu uhličitého. Aby vám moučník opravdu naskočil, těsto vložte do vyhřáté trouby opět bezprostředně po zamíchání.

Tuhý sníh z bílků doplňte o velmi studenou vodu

Některé hospodyňky kypřicí prášek do pečiva nahrazují také důkladně vyšlehaným tuhým sněhem z bílků. Aby měl bílkový sníh co největší objem, při šlehání k bílkům po kapkách přidávají velmi studenou vodu. A to v poměru jedna lžíce vody na jeden bílek. Vyšlehaný tuhý sníh z bílků zapracovávejte do těsta až na závěr. Postupujte velmi opatrně a lehce, aby těsto neztratilo na objemu.

Zdroj: Shutterstock.com Vinný kámen: Zdravější varianta kypřicího prášku

Pokud dáváte přednost zdravějším surovinám, vyzkoušejte místo kypřícího prášku vinný kámen. Jedná se totiž o mnohem zdravější alternativu k fosfátovým kypřicím práškům, kterou seženete například v obchodech se zdravou výživou. Co si konkrétně pod pojmem vinný kámen představit? Jedná se o krystalický zákal ve formě jemné usazeniny, která vznikla vysrážením při výrobě vína.

Autor:
Publikováno: 28. 1. 2020 12:00 Nahlásit obsah