Jak dlouho vařit houby: Dobu tepelné úpravy hub si hlídejte, předejdete tím zažívacím problémům

Jak dlouho vařit houby: Dobu tepelné úpravy hub si hlídejte, předejdete tím zažívacím problémům Zdroj: Shutterstock

Vrátili jste se z lesa domů s košíkem plným hub? Pak si jistě nasbírané hřiby či bedly připravíte na různé způsoby. Ať už milujete houbovou omáčku nebo smaženici, kromě výsledné chuti se soustřeďte i na to, jak dlouho houby vaříte. I jedlé houby, které jsou nedostatečně tepelně upravené, vám totiž mohou způsobit zažívací potíže.

Proč myslet na dobu tepelné úpravy hub? Některé druhy jsou zasyrova jedovaté

Spousta druhů jedlých hub, které se v Česku běžně sbírají, jsou pro člověka zasyrova nebo při nedostatečné tepelné úpravě rizikové. Mohou tedy způsobit nejen nepříjemné zažívací potíže, některé z nich jsou dokonce za syrova jedovaté.

Zatímco pravé hřiby nejsou v tomto ohledu nebezpečné, velké riziko skýtá například hřib kovář nebo hřib koloděj, které jsou v syrové stavu mírně jedovaté. V tepelné úpravě jedlá, ovšem zasyrova jedovatá je dále například muchomůrka růžovka, čirůvka fialová nebo václavka smrková.

Zdroj: Shutterstock Jak dlouho vařit čerstvé houby

Podle České mykologické společnosti byste měli čerstvé houby vařit minimálně 20 minut až půl hodiny. Ať už si tedy z hub připravujete omáčku, polévku či praženici nebo je dusíte spolu s cibulkou na másle či sádle, tuto dobu tepelné úpravy se snažte skutečně dodržet. 

Co se týče hřibu kováře či hřibu koloděje, mykologové doporučují tyto druhy vařit nakrájené na malé kousky alespoň 25 minut. Nedostatečně upravené plodnice kováře či koloděje by vám totiž mohly způsobit zažívací problémy.

Jak dlouho vařit sušené houby

Zajímá vás, jak dlouho byste měli vařit sušené houby? Stejně dlouho, jako houby čerstvé. Takže ideálně alespoň 20 minut. Co je ale podstatné, ne všechny druhy hub jsou vhodné k sušení. Do zásoby si proto nasušte pravé hřiby, chutné jsou také bedly, ryzce nebo křemenáče.

K sušení se naopak nehodí hřib žlutomasý neboli babka, dále muchomůrka růžovka, pýchavky, podzimní čirůvky nebo václavky.

Zdroj: Shutterstock Jak dlouho vařit houby před zmrazením

Rozhodli jste se, že si čerstvé houby, které jste si přinesli z lesa, zamrazíte do zásoby? I před zamrazením je důležité, abyste je tepelně upravili. Jak tedy dlouho vařit houby před zmrazením? Ideálně 5 minut, a to formou tzv. předvaření.

Ve větším hrnci nejprve přiveďte vodu k varu. Následně do vařící vody vložte houby nakrájené na kostičky, které vařte 5 minut. V dalším kroku houby přesuňte pomocí cedníku do mísy se studenou vodou, kde je zchlaďte. Houby na závěr přeceďte a vložte do mrazničky balené v mikrotenových sáčcích.

Zdroj: Myko.cz, Magazin.recepty.cz

Autor:
Publikováno: 23. 8. 2021 09:49 Nahlásit obsah