Přesolila jste jídlo? Prozradíme vám jednoduché triky, jak jej zachránit

Přesolila jste jídlo? Prozradíme vám jednoduché triky, jak jej zachránit Zdroj: Shutterstock.com

Občas se stane, že nám při vaření nechtěně ujede ruka a jídlo osolíme víc, než bychom chtěly. A jelikož se blíží čas oběda či večeře, začínáme panikařit. Taková přesolená polévka či omáčka rozhodně nepatří do koše. Jestli se vám stane podobná nehoda, přesolené jídlo můžete zachránit několika osvědčenými triky. Které to jsou?

Použijte vodu a zvýrazněte chuť

V případě přesolených polévek a omáček je voda tím nejlepším pomocníkem. Stačí, když tyto pokrmy jednoduše zředíte vodou, a následně je dochutíte kořením. Aby bylo vše v pořádku, tato zředěná jídla nezapomeňte přivést k varu.

Tip: Krémové polévky a omáčky můžete naředit také klasickým mlékem. Budou mít jemnější chuť.

Přesolené jídlo doplňte o krémové a tučné ingredience

Pokud stále zápasíte s přesoleným jídlem, podívejte se na to, co máte v ledničce. Přesolenou chuť omáčky či polévky zmírní bílý jogurt, sladká smetana, zakysaná smetana nebo třeba kokosové mléko. Díky těmto krémovým a zároveň tučným potravinám budete chuť výsledného jídla vnímat zcela jinak.

Zdroj: Shutterstock.com

Ponořte do jídla syrové brambory

Tento trik v případě přesolených jídel hojně používaly už naše babičky. Brambory obsahující škrob jsou totiž skvělé tím, že do sebe dokážou pojmout sůl. Do přesolené polévky proto přidejte syrové brambory nakrájené na kostičky a polévku vařte, dokud nejsou brambory měkké. Poté brambory vyjměte.

Co se týče přesolené omáčky, pomůžete si tak, že do ní najemno nastrouháte několik syrových brambor. Omáčku následně pověřte 15 minut, díky čemuž bude mít mnohem jemnější chuť. Kromě syrových brambor vám v boji proti přesolení pomůžou také další ingredience s vysokým obsahem škrobu. V polévkách či omáčkách tak můžete povařit i těstoviny nebo rýži.

Přesolený vývar: Zkombinujte syrové brambory a vaječné bílky

Ujela vám ruka při solení masového vývaru? V tom případě do něj nejprve dejte kostičky syrových brambor. Poté, co brambory změknou, vývar přeceďte. Je-li stále slaný, nalijte do něj zhruba čtyři syrové vaječné bílky. Jelikož na sebe také bílky vážou sůl, chuť vývaru tímto způsobem opět velmi zjemníte. Po uvaření bílků vývar přeceďte přes jemné sítko a máte hotovo.

Tip: Aby byla chuť vývaru vyvážená bez známek přesolení, povařte v něm ještě na závěr kousky petržele, mrkve a celeru. Tuto kořenovou zeleninu, která umí pojmout nadbytečné množství soli, můžete navíc přidat také do dalších přesolených polévek či omáček.

Zdroj: Shutterstock.com

Sáhněte po sladkém

I když je to zvláštní, v případě takových přesolených omáček vám pomůžou i sladké ingredience. Vyzkoušejte klasický cukr nebo med. Tyto potraviny omáčku mírně přisladí, a tak neutralizují chuť soli. Do přesolené omáčky můžete přidat i na kostičky nakrájená jablka. Kromě toho, že obsahují cukr, dokážou do sebe absorbovat také přebytečnou sůl.

Nasekaná petrželka nebo libeček: Zamaskují chuť soli

Aby chuť soli nebyla v takové polévce moc výrazná, zkuste ji zamaskovat. Do polévky přidejte nasekaný libeček nebo petrželku. Tyto aromatické bylinky chuť soli jednoduše přebijí a vy spíš než sůl, budete cítit jejich výrazné aroma.

Autor:
Publikováno: 6. 6. 2019 10:00 Nahlásit obsah