Liška obecná patří k nejoblíbenějším houbám v Česku. Prozradíme, jak dlouho lišku vařit, jak ji zamrazit či zavařit
Liška obecná se v tuzemsku řadí k nejpopulárnějším druhům hub. Je to nejen díky její skvělé chuti. Pokud v lese narazíte na žluto-oranžovou plodnici lišky neboli kuřátka, nemůžete si ji prakticky splést s žádnou jinou houbou. Jakým způsobem můžete následně lišky zpracovat? Máme pro vás spoustu tipů.
Liška obecná roste od června do října
Snad každého houbaře potěší, když v lese narazí na žluto-oranžové plodnice lišky obecné, která má příjemnou houbovou vůni i chuť. Na lišku obecnou, ale i světlejší lišku bledou narazíte od června až do října v jehličnatých i listnatých lesích.
Růst této kulinářsky ceněné houby je rovněž závislý na čistotě ovzduší. I z toho důvodu se liška začíná v Česku v posledních letech opět častěji vyskytovat. Pokud na ni vyrazíte do lesa, mějte na paměti, že liška zpravidla roste po větších skupinách. Jestliže tedy v lese narazíte na jednu plodnici lišky (hovorově kuřátka), vyplatí se vám dané místo pečlivěji prohledat.
Liška a její pozitivní účinky na zdraví
Liška obecná, ale i liška bledá nejen skvěle chutnají, a tak se uplatňují v nejrůznějších pokrmech. Liška má také spoustu pozitivních účinků na zdraví. O jaké se konkrétně jedná?
✓ Houba liška obsahuje látky, které ničí některé zdraví škodlivé bakterie. A to zejména přemnoženou E-coli nebo zlatého stafylokoka.
✓ Díky vysokému obsahu fenolů a tokoferolů chrání naše tělo před nebezpečnými oxidačními radikály.
✓ Obsahuje vitamin D2, který podporuje správné fungování imunitního systému a který je prevencí řady vážných onemocnění.
Nejoblíbenější recepty z lišky obecné
Lišku obecnou můžete připravit na spoustu způsobů. V Česku nejoblíbenější jsou lišky na smetaně, lišky na kyselo, lišky na másle, vede i rizoto z lišek nebo guláš z lišek. Lišky jsou skvělé také v kulajdě nebo pod pečené maso.
Jak dlouho vařit lišky? Podle České mykologické společnosti 20 minut až půl hodiny. Na smažení pak stačí o polovinu kratší doba.
Další tipy na zpracování lišek: Jak je zamrazit, jak zavařit a jak sušit?
Chcete si uchovat báječnou chuť lišek na zimu? Máte tři možnosti, jak na to. Zamrazte je, zavařte nebo nasušte. Pokud chcete lišky zamrazit, rozhodně je nedávejte do mrazničky v syrovém stavu. Lišky nejprve předvařte - stačí je na jednu minutu ponořit do vroucí vody.
A jak sušit lišky? Řiďte se našimi radami ohledně správného sušení hub, které jsme sepsali v našem předchozím článku.
Zdroj: iReceptář.cz, Jenženy.cz, Recepty.eu