Jak správně sušit houby? Aby vám nezplesnivěly, vyzkoušejte triky našich babiček

Jak správně sušit houby? Aby vám nezplesnivěly, vyzkoušejte triky našich babiček Zdroj: Shutterstock.com

Nasbírali jste plný košík hub? Teď je na řadě, abyste je zpracovali. Čerstvé houby můžete dát do polévky nebo omáčky. Aby se vaše chuťové pohárky mohly z vašich houbařských úspěchů těšit dlouhou dobu, zbytek hub si nasušte. Při sušení se řiďte zkušenostmi našich babiček, díky kterým vám sušené houby vydrží až několik let.

Ne všechny houby jsou na sušení vhodné

K sušení jsou vhodné pouze některé druhy hub. K sušení se hodí pravé hřiby i další hřibovité houby. Sušit můžete také bedly, žampiony nebo vatovec obrovský. K sušení se vůbec nehodí babky neboli hřiby žlutomasé. Zapomenout byste měli také na sušení čirůvek, ryzců a veškerých hub, které jsou plesnivé nebo nadměrně nasáklé vodou.

  • Na sušení si vyberte pouze houby, které jsou nečervivé, neokousané od lesní zvěře, pevné a hezké na pohled. 

  • Houby před sušením nikdy neoplachujte, jenom byste v nich podpořili vlhkost i pravděpodobný vznik plísně. Když si houby přinesete z lesa, před sušením je pouze velmi pečlivě očistěte nožem.

Zdroj: Shutterstock.com Sušení hub na rámu s pletivem nebo na textilní sušicí síti

Hlavičky i nohy hub nejprve nakrájejte na velmi tenké plátky, které budou mít ideálně 3 milimetry. Čím tenčích plátků dosáhnete, tím kratší dobu bude sušení probíhat. Nakrájené houby rozložte na rám potažený pletivem nebo na speciální textilní sušicí síť. Tímto způsobem houby sušte podle následujících pravidel. 

  • Houby na rám či síť rozložte v jedné vrstvě, nesmí se překrývat.

  • Přes den houby sušte ve stinném místě v průvanu, nikdy je nemějte na přímém slunci. Přes noc houby přestěhujte domů, aby nenavlhly.

  • Zapomeňte na tolik oblíbené sušení hub na novinách. Houby se k nim lepí a kvůli neprodyšnosti novin také častěji plesniví.

Nejoblíbenější je sušení hub v sušičce

Pokud máte doma sušičku ovoce, je vyhráno. Díky tomuto elektrickému pomocníku houby usušíte během pár hodin. Plátky hub rozložte do jednotlivých sít sušičky, nastavte teplotu na 40 až 50 stupňů Celsia a sušte, dokud se nezačnou houby lámat. Houby v sušičce nemusíte obracet, vzduch tímto přístrojem proudí rovnoměrně.

Zdroj: Shutterstock.com Při sušení v troubě houby každé tři hodiny obracejte

Houby můžete sušit také v troubě, a to ideálně na režim horkovzduch se zapnutým větrákem. Plátky hub rozložte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Houby následně vložte do trouby rozehřáté na 30 stupňů Celsia. Po dvou hodinách sušení tuto teplotu zvyšte na 50 stupňů Celsia. Houby při sušení v troubě navíc každé tři hodiny obracejte. Až se začnou plátky hub lámat a mírně drolit, máte hotovo.

Dobře usušené houby se lámou a drolí

Houby, které jsou usušené, se ohýbají a lámou se. Nikdy se nesmí lepit. Sušené houby můžete přitom uchovávat nejen v celku. Zkuste je rozdrtit také na jemný houbový prášek, který můžete přidávat do pokrmů jako koření.

Jakým způsobem sušené houby uchovávat? Dejte je do velkých zavařovacích sklenic, které dobře uzavřete. Do sklenice se totiž nesmí dostat vlhkost, jinak by houby mohly začít plesnivět.

Autor:
Publikováno: 24. 6. 2020 10:15 Nahlásit obsah