Jahodový sirup za studena chutná v domácí limonádě i ředěný vodou. Jeho přípravu zvládne každý

Jahodový sirup za studena chutná v domácí limonádě i ředěný vodou. Jeho přípravu zvládne každý Zdroj: Shutterstock.com

Jahodová sezona je opět tady. Všichni si chceme tohoto ovoce užít plnými doušky, a tak jej jíme čerstvé, připravujeme si z něj marmeládu nebo zmrzlinu. Jahody můžeme zkrátka zpracovat na různé způsoby. Už jste vyzkoušeli jahodový sirup za studena? Pokud ne, prozradíme vám, jak si jej připravit.

Jahodový sirup za studena má čtyři základní ingredience

Kdo by nemiloval jahody? Jejich vůni a chuť si budete moci díky jahodovému sirupu, který si připravíte za studena, užívat po následujících dvanáct měsíců. Jelikož tento sirup neprochází tepelným zpracováním, zůstane v něm zachováno více vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek obsažených v čerstvých jahodách.

Příprava jahodového sirupu za studena je poměrně jednoduchou záležitostí. Abyste dosáhli dokonalého výsledku, nachystejte si pouze čtyři ingredience. A to čerstvé jahody, cukr krystal, čerstvou mátu a jablečný ocet.

Zdroj: Shutterstock.com

Co vše k přípravě jahodového sirupu za studena potřebujete?

  • 2 hrnky čerstvých jahod nakrájených na kousky

  • 1 hrnek cukru krystalu

  • 20 gramů čerstvé máty

  • 125 mililitrů jablečného octa

  • 2 uzavíratelné zavařovací sklenice

  • sítko

  • 1 uzavíratelnou lahev

Výroba jahodového sirupu za studena krok za krokem

1. Čerstvé jahody, které jste nasbírali na zahrádce nebo koupili na trhu, propláchněte a nakrájejte na menší kousky.

2. Jahody vložte do zavařovací sklenice a zasypte cukrem krystalem. Řiďte se pravidlem, že na dva díly jahod potřebujete vždy jeden díl cukru. Sklenici, v níž máte jahody a cukr, uzavřete a vložte na 24 hodin do lednice. Jahody a cukr se během této doby propojí a jahody navíc pustí šťávu.

Zdroj: Shutterstock.com 3. Do další zavařovací sklenice dejte čerstvou nasekanou mátu, kterou zalijte jablečným octem. Sklenici opět uzavřete a nechte ji po dobu 24 hodin v lednici. Po uplynutí této doby směs sceďte.

4. Jablečný ocet ovoněný mátou, který jste scedili, přilijte ke směsi jahod a cukru. Tuto směs promíchejte vařečkou a nechte ji dalších 24 hodin odležet v lednici.

5. Základ na jahodový sirup za studena následně rozmixujte a přeceďte přes sítko do uzavíratelné lahve. 

Konzervantem je jablečný ocet, kyselinu citronovou již přidávat nemusíte

Připravený jahodový sirup za studena skladujte na tmavém a chladném místě. Vydrží vám celých 12 měsíců. Konzervantem je v tomto případě jablečný ocet, proto již do něj nemusíte přidávat kyselinu citronovou nebo alkohol.

Vzhledem k obsahu jablečného octa má takto připravený jahodový sirup osvěžující kyselejší chuť. Když jej tedy použijete jako základ k přípravě domácí limonády, nemusíte již tento nápoj doplňovat o citron nebo limetku.

Autor:
Publikováno: 17. 6. 2020 10:44 Nahlásit obsah