Jak nahradit vejce při pečení? Zkuste chia semínka nebo jablečné pyré

Jak nahradit vejce při pečení? Zkuste chia semínka nebo jablečné pyré Zdroj: Shutterstock.com

Že je pečení bez vajec prakticky nemožné? Opak je pravdou. I bez této základní suroviny si připravíte třeba báječné palačinky nebo bábovku. Následující tipy jistě využijete tehdy, když nemáte vajíčka zrovna po ruce, anebo když chcete ze stravy vyřadit všechny živočišné produkty. Které potraviny tedy spolehlivě nahradí vejce?

Že je vejce při pečení nezastupitelné? Zkuste jeho alternativy

V pokrmech, které pečeme, ale i zapékáme, vejce funguje jako jakési pojivo. Drží pohromadě jednotlivé ingredience a zabraňuje tomu, aby se rozpadly. Díky vejcím je jídlo také nadýchané a vláčné. Tato surovina dokáže nést i chuť ostatních složek pokrmu, a tak ovlivňuje celkové vyznění jídla.

Zdroj: Shutterstock.com Na první pohled se zdá, že je vejce při pečení prakticky nezastupitelné. Na výběr však máte spoustu alternativ, které s oblibou používají hlavně vegani. Jejich přístup vám přijde vhod hlavně tehdy, když si budete chtít upéct bábovku nebo udělat palačinky, a jak naschvál nebudete mít doma ani jedno vejce.

Je zbytečné, abyste hned běžela pro plato vajec do obchodu. Podobně účinnou a zdravější náhradu vajec si klidně můžete připravit ze surovin, které najdete doma. Co vše lze použít?

Lněná semínka nebo chia semínka rozmixovaná s vodou

Skvělou náhražkou vajec je především lněné semínko nebo chia semínko. Jak s nimi nahradíte vejce? Stačí, když polévkovou lžíci semínek (7 gramů) smícháte se 3 lžicemi vody (45 g), tuto směs rozmixujete a necháte ještě chvíli odstát, aby nabobtnala.

Tato náhrada vajec však nepatří do nadýchaných pečených moučníků, mohly by se totiž stát příliš hutnými. Chia semínka a lněná semínka se naopak skvěle hodí do palačinek, vaflí nebo sušenek.

Zdroj: Shutterstock.com

Pyré z vařených jablek

Pokud připravujete sladký moučník, dejte do něj na místo vajec pyré z vařených jablek. Toto pyré je skvělou alternativou, která najde uplatnění ve většině sladkých pečených receptů. Jednomu vejci přitom odpovídá 65 gramů jablečného pyré.

Rozmixovaný zralý banán, avokádo nebo dýně

Nejpopulárnější náhradou vajec je v současnosti rozmixovaný zralý banán, který dodá všem sladkým pečeným pokrmům výraznou vláčnost. Jediná jeho nevýhoda je, že v moučníku budete cítit chuť banánu i po upečení.

Místo banánu vám skvěle poslouží také rozmixované avokádo nebo dýně. Tyto alternativy vajec jsou skvělé v dortech, bábovkách nebo muffinech. Na 1 vejce přitom připadá 65 gramů tohoto ovocného pyré.

Zdroj: Shutterstock.com

Tipy na další alternativy vajec

  • bílý jogurt nebo podmáslí: na 1 vejce připadá 70 gramů
  • silken tofu: na 1 vejce připadá 60 gramů
  • jablečný ocet a soda na pečení: na 1 vejce připadá 1 čajová lžička sody a 1 polévková lžíce jablečného octa
  • arašídové máslo: na 1 vejce připadá 60 gramů

Jakým způsobem náhražky vajec používat

Chystáte se péct třeba bábovku, jakým způsobem byste tedy měla použít náhražku vejce? Smíchejte nejprve všechny suroviny. A až poté do vzniklého těsta jemně vmíchejte alternativu vejce, kterou jste předem vyšlehala do velmi lehké pěny. Díky tomuto postupu bude bábovka mnohem nadýchanější.

Autor:
Publikováno: 24. 5. 2019 12:00 Nahlásit obsah