Recept na nejlepší utopence: Základem jsou špekáčky obsahující alespoň 40procentní podíl masa

Recept na nejlepší utopence: Základem jsou špekáčky obsahující alespoň 40procentní podíl masa Zdroj: Pixabay.com

Utopenci jsou léta osvědčenou pochoutkou vyrobenou ze špekáčků naložených ve sladkokyselém nálevu. Milujete je také, ovšem chtěli byste jejich chuť ještě o něco vyšperkovat? Inspirujte se naším receptem na nejlepší utopence, po kterých se u vás doma jenom zapráší.

Kvalitní špekáčky jsou základ

Utopenci jsou českým kulinářským stříbrem. Nemusíte si na nich pochutnávat pouze v restauracích, tuto pochoutku si hravě připravíte také doma. Aby byl výsledek dokonalý, poohlédněte se po opravdu kvalitních surovinách. Obzvlášť se zaměřte na špekáčky, které by měly obsahovat více než 40 procent masa a maximálně 45 procent tuku. Na výsledku to bude skutečně znát.

Když máte kvalitní špekáčky, připravit naložené utopence bude hračka. Špekáčky zkrátka proložíte vybranými ingrediencemi, postupně je vložíte do třílitrové zavařovací sklenice, a nakonec je zalijete lákem. Sklenici poté dobře uzavřete a necháte minimálně 7 dní v lednici. Postup přípravy utopenců je velmi jednoduchý, ovšem výsledek stojí za to a vyplatí se na něj počkat!

Suroviny potřebné k přípravě utopenců

  • 15 kvalitních špekáčků
  • 0,5 kilogramu žluté cibule
  • feferonky dle chuti
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • plnotučná hořčice
  • mletý pepř
  • párátka
  • 3litrová zavařovací sklenice

Zdroj: Shutterstock.com Suroviny na nálev

  • 0,6 litru vody
  • 0,4 litru octu
  • čajová lžičky soli
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 bobkové listy

Příprava utopenců krok za krokem

1. krok: Oloupanou cibuli nakrájejte na tenké půloblouky. Všechny špekáčky oloupejte a podélně překrojte, ale nedokrojujte. Uvnitř řezu špekáčky dle chuti opepřete a potřete plnotučnou hořčicí. Následně špekáčky proložte cibulí. Aby plněné špekáčky držely při sobě, propíchněte je na dvou místech párátkem. Díky tomu tak budou držet a nerozpadnou se.

2. krok: Plněné špekáčky postupně vkládejte do zavařovací sklenice. Špekáčky prokládejte nakrájenou cibulí, česnekem a feferonkami. S pálivými papričkami šetřete, ať není výsledek příliš pikantní. Co je podstatné? Prokládání byste měli zakončit právě vrstvou cibule.

3. krok: Připravte si nálev. Svařte spolu vodu a ocet a do této směsi přidejte také cukr, sůl a koření. Nálev nechte vychladnout a pak jím zalijte špekáčky ve zavařovací sklenici. Tuto sklenici dobře uzavřete a poté ji nechte alespoň 7 dnů v lednici. Po uplynutí této doby můžete špekáčky podávat. Jak jinak než s chlebem.

Autor:
Publikováno: 23. 7. 2020 11:27 Nahlásit obsah