Jak udělat křížaly? Základem receptu je správné sušení jablek

Jak udělat křížaly? Základem receptu je správné sušení jablek Zdroj: Shutterstock

Jablka neodmyslitelně patří k podzimu. Pochutnávat si však nemusíte pouze na těchto plodech v syrovém stavu. Co si tak udělat křížaly? Sušené plátky jablek jsou nejen chutné, ale také vzhledem k vysokému podílu vlákniny velmi zdravé. Navíc je můžete chroupat u televize místo chipsů. Jak si tedy křížaly připravit?

Jaká jablka na křížaly? Vyhněte se moučným odrůdám

Křížaly můžete připravit prakticky ze všech odrůd jablek. Vyvarujte se však moučným odrůdám jablek, které nejsou vhodné pro sušení, protože se lámou a praskají. Počítejte také s tím, že zvolená odrůda ovlivní výslednou chuť křížal. Sušená jablka tak budou s ohledem na odrůdu sladší, nebo kyselejší. 

Jak nakrájet jablka na křížaly

Aby byly výsledné křížaly dokonalé, je důležité správně nakrájet jablka. Jablka obkrájejte, rozkrojte na čtvrtiny a zbavte jádřinců. Následně je krájejte na měsíčky široké 6 až 8 milimetrů.

Tip: Pokud milujete křížaly se slupkou, jablka obkrajovat nemusíte.

Zdroj: Shutterstock Sušení jablek v sušičce nebo troubě má několik zákonitostí

Naše babičky sušily křížaly v troubě nebo na plechu položeném na rozehřátém topení. V dnešní době však stačí k sušení jablek použít sušičku ovoce, díky níž uděláte křížaly během chvíle. Jak dlouho sušit křížaly v sušičce? Doba sušení nakrájených jablek záleží nejen na jejich tloušťce, ale také na obsahu vody. Plátky nakrájených jablek nejprve položte na rošty v patrech nad sebou. Poté zapněte sušičku ovoce a křížaly sušte při 50 až 55 °C zhruba 6 až 8 hodin. 

A co když chcete sušit křížaly v klasické troubě? Počítejte s tím, že doba sušení plátků jablek bude ještě delší než v případě použití sušičky ovoce. Plátky jablek vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a sušte při teplotě 60 °C. Když začnou křížaly sesychat, zvyšte teplotu trouby na 70 °C. Následně plátky jablek otočte a dosušte na 60 °C. Při sušení jablek v troubě mějte stále pootevřená dvířka, aby mohla unikat vlhkost.

Jak poznáte, že jsou křížaly hotové? V momentě, kdy přestanou být pružné, lámou se a jsou křupavé.

Jak skladovat křížaly, aby dlouho vydržely

Hotové křížaly nechte chvíli vychladnout a poté je vložte do vzduchotěsné nádoby, například do plastové dózy nebo šroubovací sklenice. V této nádobě křížaly skladujte na temnějším místě při pokojové teplotě. Tímto způsobem vám křížaly vydrží 1 až 2 roky.

Uskladněná sušená jablka nezapomeňte pravidelně kontrolovat. Pokud by totiž byly křížaly nedostatečně usušené, může se na nich objevit plíseň. V tom případě již nejsou vhodná ke konzumaci a musíte je vyhodit.

Zdroj: Shutterstock Použití křížal: Nejen ke křoupání místo chipsů

Křížaly představují zdravou alternativu chipsů nebo slaných snacků. Sušené plátky jablek však nemusíte chroupat samotné, smíchejte je také s vlašskými ořechy nebo mandlemi a vytvoříte si tak zdravou pochoutku.

Křížaly můžete využit i jako jednu z přísad do zapékaného müsli nebo nepečeného vánočního cukroví. Sušená jablka dále chutnají v kaších. Z křížal si můžete rovněž připravit jablečný čaj s medem.

Tip: Sušená jablka lze zakomponovat také do vánočních dekorací.

Zdroj. Chytre-bydleni.cz, iReceptar.cz, Zahradnickakucharka.cz

Autor:
Publikováno: 20. 10. 2021 14:01 Nahlásit obsah