Jak zahustit omáčku či polévku bez mouky: Vyzkoušejte tyto zdravé recepty

Jak zahustit omáčku či polévku bez mouky: Vyzkoušejte tyto zdravé recepty Zdroj: Shutterstock

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ovšem nechcete při tom použít bílou mouku? Zapomeňte tedy na klasickou jíšku, pokrmy můžete zahustit mnohem zdravější, méně kaloričtější, lehčí, a přesto chutnou verzí. Vyzkoušejte následující možnosti, pomocí kterých uvaříte krémové a husté polévky a omáčky bez jediné špetky mouky.

Tipy, jak zahustit krémovou polévku či bramboračku bez mouky

Možností, jak zdravě zahustit polévku bez použití bílé mouky, máte opravdu spoustu. Připravujete si krémovou polévku? V tom případě ji stačí zahustit větším množstvím zeleniny, kterou na závěr vaření rozmixujete dohladka. 

Do zeleninového krému přidejte zkrátka tolik zeleniny, aby se polévka po rozmixování zahustila sama. Skvělé krémové polévky uvaříte například z dýně, brokolice, květáku, cukety, pórku nebo hrášku. Chcete-li mít jistotu, že výsledná polévka bude opravdu hustá a krémová, doplňte ji také o brambor, který nikterak nezmění její výslednou chuť.

A čím zahustit polévku, která není krémová? Například klasickou bramboračku můžete zahustit rozkvedlaným vejcem nebo částečně propasírovanou zeleninou. Polévku, která není krémová, můžete rovněž zahustit uvařenými a rozmixovanými jáhlami či pohankou. K zahuštění jsou vhodné také pohankové nebo jahelné vločky, které stačí do polévky pouze přisypat a povařit.

Zdroj: Shutterstock Zahušťování klasických omáček bez použití mouky: I to je možné

Tradiční česká kuchyně se neobejde při zahušťování omáček bez mouky. K zahušťování tradičně používáme jíšku, bešamel nebo hladkou mouku rozkvedlanou ve studené vodě. I tradiční české omáčky si však můžete připravit ve zdravější a lehčí variantě bez toho, abyste k jejich zahuštění použili mouku. Jakým způsobem?

1. Jak zahustit guláš bez mouky

Do guláše nastrouhejte najemno jednu až dvě větší brambory. Bramborový škrob guláš perfektně zahustí a nastrouhané brambory se v omáčce zcela rozvaří. Velkou výhodou je, že brambory výslednou chuť guláše vůbec neovlivní.

Tip: Guláš můžete přirozeně zahustit také větším množstvím rozdušené cibule.

2. Jak zahustit svíčkovou bez mouky

Zahušťování svíčkové omáčky bez mouky je velmi jednoduché. Do jejího základu zkrátka přidejte mnohem více zeleniny nežli běžně. Když svíčkovou rozmixujete dohladka, zelenina ji přirozeně sama zahustí.

Zdroj: Shutterstock 3. Jak zahustit kuře na paprice bez mouky

Pomocí cibulky a cukety. Při vaření kuřete na paprice postupujte klasickým způsobem. Jen osmaženou cibulku nepoprašte bílou moukou, nýbrž na ní osmahněte větší množství na kostičky nakrájené cukety. Po vyjmutí kuřecího masa omáčku s cuketou rozmixujte dohladka.

4. Jak zahustit rajskou bez mouky

Bez hladké mouky můžete velmi snadno zahustit také oblíbenou rajskou omáčku. Do jejího základu místo koncentrovaného rajského protlaku přidejte větší množství konzervovaných rajčat, které na závěr vaření rajské omáčky rozmixujte dohladka. 

Zdroj: Paleosnadno.cz, Recepty.cz, Apetitonline.cz

Autor:
Publikováno: 14. 10. 2021 11:57 Nahlásit obsah