Jedlé kaštany jako podzimní delikatesa: Víte, jak je připravit?

Jedlé kaštany jako podzimní delikatesa: Víte, jak je připravit? Zdroj: Shutterstock

Jedlé kaštany mají jemnou, lehce nasládlou chuť, kterou máme spojenou hlavně s podzimem a s příchodem zimy. Určitě se vám vybaví i vůně pečených kaštanů, která se line ze stánků na vánočních trzích. Tuto výtečnou pochoutku si můžete připravit taky doma, a to na různé způsoby: pečené, vařené nebo přímo opékané na ohni. Tak si nechte chutnat!

Příprava kaštanů: Uvařte je ve vodě

Jedlé kaštany jsou bezpochyby podzimní delikatesou. Jakým způsobem si je můžete připravit přímo v pohodlí domova?  Například jednoduchým vařením ve vodě! Nejprve je operte a poté v místě špičky nařízněte do kříže. Následně je dejte do hrnce s vodou, přiveďte k varu a vařte zhruba třicet minut. Nádobu s kaštany odstavte a kaštany ve vodě nechte odstát další půl hodinu.

Vařené kaštany můžete jíst jen tak. Můžete je ovšem v kuchyni i dál zužitkovat. Zkuste si z nich připravit třeba vynikající moučníky, kaštanovou nádivku, nebo dokonce kaštanovou polévku či pyré.

Tip: Vařené kaštany loupejte, dokud jsou horké. Po zchladnutí vám to už půjde mnohem hůř. Pokud si je budete chtít oloupat až po pár hodinách, nejprve je přihřejte třeba v mikrovlnce.

Zdroj: Shutterstock

Pečené kaštany: Klasika, která nezevšední

Pečené kaštany jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek také na vánočních trzích. A jak si pečené kaštany připravíte doma? Stačí plech vyložit pečicím papírem, rozprostřít na něj do kříže naříznuté kaštany a péct zhruba 15 minut při teplotě 200 stupňů Celsia. Že jsou kaštany hotové, poznáte tak, že jejich skořápky začnou praskat a vnitřní část kaštanu lehce zhnědne.

Tip: Jedlé kaštany můžete upravit klidně taky na grilu. V grilu nejprve rozžhavte dřevěné uhlí, na grilovací rošt naskládejte rozžhavené kaštany a počkejte, dokud jejich skořápky nepopraskají.

Jak si usnadnit loupání pečených kaštanů?

I když jsou jedlé kaštany skvělé hlavně pečené, zvlášť kvůli tomuto způsobu přípravy můžete mít problémy s jejich loupáním. Těžko se vám z nich bude sundávat hlavně tenká hnědá slupka, která je nalepená přímo na jádru. Loupání jedlých kaštanů si ale ulehčíte následujícími triky:

  • Když budete kaštany péct v troubě, vložte do trouby také hrnec s vodou.
  • Kaštany nařízněte do kříže a jednu hodinu je nechte ponořené ve studené vodě. Pak je můžete upéct.
  • Během pečení kaštany několikrát pokropte horkou vodou.
  • Před pečením můžete udělat i další věc: Deset až dvacet minut kaštany vařte na mírném plameni.

Zdroj: Shutterstock

Koktejl zdraví prospěšných látek

Nejen, že skvěle chutnají, jedlé kaštany prospívají i našemu zdraví. Mají v sobě vitamin A, skupinu vitaminů B a dokonce podobné množstí vitaminu C jako citrusy. Z minerálních látek obsahují draslík, fosfor, železo, kalcium nebo magnezium.

Jedlé kaštany tedy nejsou jenom pochoutkou, můžeme je pravidelně jíst i záměrně, abychom:

  • posílili imunitu
  • zbavili se únavy a bolestí hlavy
  • zlepšili kvalitu našich vlasů, nehtů a pokožky
  • prospěli našemu srdci a krevnímu oběhu
  • bojovali s chudokrevností
Publikováno: 22. 11. 2021 07:19 Nahlásit obsah