Mocca kolečka nebo moka oválky: Oblíbené kávové vánoční cukroví našich babiček
Milujete kávu? V tom případě si oblíbíte také mocca kolečka nebo moka oválky, které pekly na Vánoce už naše babičky a prababičky. Toto kávové vánoční cukroví ze svátečně prostřených tabulí postupem času vymizelo. Ale na druhou stranu, proč si jej znovu nepřipomenout? Má totiž báječnou chuť.
Suroviny na mocca kolečka nebo moka oválky
- 400 gramů hladké mouky
- 140 gramů moučkového cukru
- 280 gramů změklého másla
- 1 celé vejce
- 80 gramů mletých vlašských ořechů
- 1 čajová lžička kvalitní mleté kávy
- špetka mleté skořice
- půl čajové lžičky kvalitního kakaa
Příprava moka koleček (mocca oválků) krok za krokem
1. Z výše uvedených ingrediencí vypracujte těsto, které nechte na 20 minut odpočinout v lednici.
2. Kávové těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrajujte z něj pomocí formiček tvary. A to nejlépe kolečka nebo oválky se zubatým nebo hladkým okrajem.
3. Mocca kolečka nebo oválky dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte do růžova v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 10 minut.
Tipy, jak zdobit mocca kolečka (moka oválky)
Po vychladnutí k sobě jednotlivé tvary kávového vánočního cukroví slepujte nutelou. Na dozdobení mocca koleček nebo moka oválků můžete použít čokoládovou polevu a dát nahoru polovinu lískového oříšku či udělat klikihákový vzor bílou polevou. Na mocca vánočním cukroví krásně vypadá také poleva umíchaná z bílků a moučkového cukru, na kterou následně čokoládovou polevou v sáčku napíšete písmeno “M”.
Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com