Pečené kaštany v troubě se vyrovnají pochoutce z vánočních trhů. Podle tohoto receptu si je doma připravíte během chvíle

Pečené kaštany v troubě se vyrovnají pochoutce z vánočních trhů. Podle tohoto receptu si je doma připravíte během chvíle Zdroj: Shutterstock.com

Kdo by nemiloval pečené kaštany? Tuto božskou pochoutku si na vánočních trzích kupuje snad každý, tak proč si ji protentokrát nepřipravit doma? Jedlé kaštany pečené v troubě totiž chutnají jako z trhu. Jejich příprava přitom není vůbec složitá. Zvládnete ji hravě sami během několika desítek minut. Přinášíme vám osvědčený návod, jak na to.

Pečené kaštany z trouby nejen skvěle chutnají, jsou i zdravé

Pečené jedlé kaštany mají lahodnou chuť i vůni. Tato pochoutka neodmyslitelně patří k adventnímu času a vánočním trhům. Nejen, že si na pečených kaštanech pochutnáte, ale nemusíte mít ani výčitky, že kvůli nim zhřešíte. Obsahují totiž provitamin A, skupinu vitaminů B, vitamin C a také fosfor, draslík, železo, vápník či hořčík.

Připravit pečené kaštany v troubě, které chutnají, jako byste si je zrovna koupili ve stánku na vánočních trzích, není příliš složité. Řiďte se následujícím postupem a této vánoční pochoutky se nebudete moci nabažit. Jak tedy na to?

Zdroj: Shutterstock.com Jedlé kaštany nařízněte do kříže

V místě, kde má jedlý kaštan vypouklou špičku, jeho slupku nařízněte ostrým nožem do kříže. Nůž můžete zabořit až do hloubky pěti milimetrů. Důležité totiž je, abyste nařízli celou tloušťku slupky. Rozhodně tedy nebude vadit, když nožem mírně zajedete i do vnitřní hmoty kaštanu.

Nařízlé kaštany na dvě minuty ponořte do horké vody

Chcete, aby kaštany pečené v troubě byly ve výsledku šťavnaté, a nikoliv vysušené? Potom tento krok raději nepřeskakujte. Naříznuté kaštany ponořte na jednu až dvě minuty do velmi horké vody. Díky tomuto fíglu předejdete tomu, aby jedlé kaštany během pečení vysychaly.

Voda, kterou se nasáknou, totiž zajistí jejich následnou šťavnatost a vláčnost a také rovnoměrné propečení.

Zdroj: Shutterstock.com Dejte péct kaštany do trouby

Tento krok je při přípravě pečených kaštanů v troubě nejdůležitější. Právě v tomto případě můžete upéct božskou delikatesu, nebo kaštany připéct či spálit. Aby se tak nestalo, řiďte se tímto postupem:

  • Rozehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Vyložte plech pečicím papírem a vyskládejte na něj jedlé kaštany řeznou stranou vzhůru.
  • Kaštany v troubě pečte 15 až 20 minut. Jedlé kaštany při pečení velmi pozorně sledujte.
  • Pečené kaštany jsou hotové, jakmile se jejich řez otevře, slupka se zbarví do tmavě hněda (nikoliv do černa) a odkrytá vnitřní hmota kaštanu výrazněji ztmavne.

Jak jíst pečené kaštany? Ideálně ještě za horka

Pečené kaštany v troubě jezte ideálně ještě v horkém stavu. Právě za tepla jdou co nejsnadněji oloupat. Spolu se slupkou snadno sloupnete i hořká vlákna na povrchu kaštanu a vy si tak pochutnáte na jeho hladké a lesklé vnitřní části.

Autor:
Publikováno: 19. 11. 2020 10:27 Nahlásit obsah