Pesto z medvědího česneku chutná v pomazánkách i s těstovinami
Máte své tajné místo, kde roste medvědí česnek a kam chodíte rok co rok? Tuto zdraví prospěšnou a voňavou jarní bylinku si nemusíte vychutnávat jenom v čerstvém stavu. Připravte si pesto z medvědího česneku, které je výborné nejen v těstovinách. Přidat jej můžete také do salátů, pomazánek nebo pod maso.
Medvědí česnek využijete ve studené i teplé kuchyni
Medvědí česnek je v posledních letech stále oblíbenější jarní bylinkou. Blahodárně působí nejen na naše zdraví, díky jeho skvělé chuti jej můžete využít ve studené i teplé kuchyni. Nevýhodou medvědího česneku je, že roste pouze brzy z jara. Pokud ovšem víte, kam na něj, zkuste jej zpracovat na pesto, díky čemuž si budete moci připravovat lahůdky z této voňavé jarní bylinky po několik následujících týdnů.
Jak připravit pesto z medvědího česneku
Příprava pesta z medvědího česneku není vůbec složitá věc. Hlavní přísadou, kterou potřebujete, je zhruba 60 listů medvědího česneku, které si nakrájejte na drobné proužky. Dále si připravte 12 lžic olivového oleje (nebo jakéhokoliv jiného rostlinného oleje), 4 lžíce strouhaného parmazánu a 2 hrsti slunečnicových semínek (nahradit je můžete i piniovými oříšky nebo mandlemi.). K dochucení pesta z medvědího česneku použijte sůl a pepř.
Trvanlivost pesta z medvědího česneku
Hotové pesto z medvědího česneku plňte do čistých uzavíratelných sklenic, které skladujte v lednici. Zde vám takto připravené pesto vydrží zhruba tři až čtyři týdny. Vzhledem k tomu, že chutná naprosto skvěle, se po něm ovšem zapráší mnohem dříve.
Pesto z medvědího česneku má všestranné využití
Pesto z medvědího česneku má jemnou česnekovou chuť a vůni. Využít jej lze takřka na tisíc způsobů. Pestem si můžete namazat čerstvé pečivo, výborné je k dochucení vařených brambor a vytváří skvělou kombinaci s těstovinami nebo noky.
Tuto bylinkovou lahůdku však můžete přidávat i do zeleninových salátů, domácích pomazánek, paštik či dresingů. Hodí se také pod maso nebo do masových nádivek. Vyzkoušet můžete domácí chleba ochucený právě pestem z medvědího česneku. Pesto zkuste použít také jako jednu z ingrediencí na pizzu. Mimo sezonu vám poslouží i jako základ pro polévku z medvědího česneku.