Recept na jidáše: Kdy se toto velikonoční pečivo peče, jak se plete a čím se potírá

Recept na jidáše: Kdy se toto velikonoční pečivo peče, jak se plete a čím se potírá Zdroj: Shutterstock

Jidáše neboli jidášky patří k tradičnímu sladkému velikonočnímu pečivu. Chcete si je letos upéct také? Máme pro vás recept na nejlepší jidáše. Také vám dáme tipy, jak toto kynuté pečivo uplést, čím jej potřít a jak dlouho jej péct.

Kdy se pečou jidáše

Zajímá vás, kdy se pečou jidáše? Do jejich přípravy se můžete pustit již na Škaredou středu nebo také brzy ráno na Zelený čtvrtek. Dle lidové tradice by se totiž měly jidáše jíst na Zelený čtvrtek, který je dnem odpuštění. Navíc každý, kdo si na Zelený čtvrtek pochutná na jidáších již před svítáním, upevní dle lidové pověry své zdraví.

Pokud si dáte jidáše na Zelený čtvrtek k snídani, tento zvyk vás má ochránit před zdravotními problémy. Naši předci také věřili, že pojídání jidášů na Zelený čtvrtek chrání v následujícím roce před bodnutím vosy nebo uštknutím hada.

Nejlepší recept na jidáše

Potřebujete:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 250 gramů polohrubé mouky
  • 25 gramů čerstvých kvasnic
  • 70 gramů másla pokojové teploty
  • 2 žloutky
  • 300 mililitrů smetany na vaření pokojové teploty
  • 80 gramů cukru krystalu
  • špetku soli
  • špetku muškátového oříšku
  • kůru ze čtvrtiny bio citronu
  • 1 celé vejce na potření

Zdroj: Shutterstock Postup:

1. Z kvasnic, smetany a cukru si připravte kvásek. 

2. Do misky vsypte hladkou a polohrubou mouku, přidejte do ní kvásek, žloutky, máslo, sůl, muškátový oříšek a strouhanou citronovou kůru. Vypracujte vláčné těsto, které nechte 60 minut kynout.

3. Těsto na jidáše rozdělte na 24 dílů a pusťte se do pletení jidášů.

Jak uplést jidáše: Do tvaru písmena S či otazníku

Jakým způsobem jidáše tvarovat? Myslete na to, že toto velikonoční pečivo by svým tvarem mělo připomínat provaz, na které se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Z jednotlivých dílku těsta na jidáše si proto nejprve utvořte válečky, které tvarujte do spirálky ve tvaru otazníku, písmene S nebo písmene C. Jidáše můžete uplést také jako bochánek, který bude mít výrazně zavinutý střed. 

Zdroj: Shutterstock Upletené jidáše vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte dalších 15 minut kynout. Poté je ještě jednou pomažte vejcem a následně je dejte péct do rozehřáté trouby.

Jak dlouho se pečou jidáše? Jidáše pečte při teplotě 190 °C zhruba 15 minut. 

Čím se potírají jidáše? Po upečení nezapomeňte na med

Tradice říká, že by se jidáše měly potírat medem. A to těsně po upečení, když jsou ještě horké. Zavinutý tvar jidášů a med symbolizují plodnost a hojnost, což jsou tradiční vlastnosti jarního období.

Po upečení však nemusíte jidáše potírat pouze medem. Toto velikonoční pečivo bude ještě lépe chutnat, když jej potřete směsí horkého másla a medu, kterou si vytvoříte v poměru 1 díl másla a 2 díly medu.

Zdroj: Wikipedia.org/jidase, Jenzeny.cz, Kucharkaprodceru.cz, Recepty všeho druhu | Facebook.com

Autor:
Publikováno: 14. 4. 2022 13:10 Nahlásit obsah