Recept na nejlepší škvarkové placky: Jsou výtečné a hodně syté, s jejich přípravou vám pomůže i domácí pekárna

Recept na nejlepší škvarkové placky: Jsou výtečné a hodně syté, s jejich přípravou vám pomůže i domácí pekárna Zdroj: Shutterstock

Milujete škvarkové placky? I když rozhodně nejde o žádné dietní jídlo, tento jednoduchý český pokrm chutná naprosto bezkonkurenčně. Škvarkové placky jsou zkrátka výtečné a hodně syté. Máte-li na ně chuť, vyzkoušejte následující jednoduchý recept na škvarkové placky. Škvarkové těsto si přitom můžete udělat rovnou v domácí pekárně.

Recept na kynuté škvarkové placky

Ingredience:

  • 500 gramů hladké mouky
  • 150 gramů nasekaných škvarků
  • kostka čerstvého droždí
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 250 mililitrů plnotučného mléka pokojové teploty
  • 1,5 kávové lžičky soli
  • rozpuštěné sádlo na pomazání
  • celý kmín

Postup:

Mírně ohřejte trochu mléka, do kterého rozdrobte čerstvé droždí a přidejte 1 lžíci cukru. Nechte vzejít kvásek. Vzniklý kvásek smíchejte s hladkou moukou, zbytkem mléka, solí a se škvarky. Vznikne vám těsto, které nechte dalších 30 minut kynout. Toto těsto je tedy bez vajec.

Následně škvarkové těsto rozválejte na pomoučeném vále. Pomocí hrníčku z něj vykrajujte škvarkové placky zhruba 1 centimetr vysoké. Placičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte dalších 15 minut kynout, lehce na nich udělejte mřížku nožem, pomažte je rozpuštěným sádlem, posypte kmínem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia dozlatova.

Tip na škvarkové placky z domácí pekárny

Základní recept na kynuté škvarkové placky si můžete připravit také v domácí pekárně. Přístroj jednoduše zapněte a zvolte program těsto. Do domácí pekárny nejprve nalijte vlažné mléko a poté přidejte cukr a čerstvé droždí. Ke kvásku následně přisypte hladkou mouku, škvarky a sůl. 

Domácí pekárna těsto na škvarkové placky sama připraví a těsto v ní také bezvadně vykyne. Škvarkové těsto následně podle postupu výše zpracujte na vále na škvarkové placky, které pečte dozlatova v troubě.

Škvarkové placky jsou tradičním českým pokrmem

Období od Tří králů do masopustního úterý bylo pro naše předky časem zabijaček. Z vepříka se ve velkém škvařilo také sádlo. A právě ze škvaření zůstalo spousta škvarků, které naši předkové zpracovávali nejrůznějším způsobem. Jedním z nich jsou i škvarkové placky, které jsou v tuzemsku oblíbené i v dnešní době. 

Škvarkové placky se však nepřipravují pouze z kynutého těsta, někdo je dělá také z bramborového těsta nebo se zelím. Objevuje se i nekynutá verze tohoto tradičního pokrmu. Upečené škvarkové placky přitom můžete jíst jen tak. Výtečné jsou rovněž s lehčí pomazánkou nebo jako příloha k husté polévce, jako je kulajda či bramboračka.

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com. idnes.cz
Autor:
Publikováno: 20. 1. 2022 10:22 Nahlásit obsah