Recept na nejlepší škvarkové placky: Jsou výtečné a hodně syté, s jejich přípravou vám pomůže i domácí pekárna

Milujete škvarkové placky? I když rozhodně nejde o žádné dietní jídlo, tento jednoduchý český pokrm chutná naprosto bezkonkurenčně. Škvarkové placky jsou zkrátka výtečné a hodně syté. Máte-li na ně chuť, vyzkoušejte následující jednoduchý recept na škvarkové placky. Škvarkové těsto si přitom můžete udělat rovnou v domácí pekárně.
Recept na kynuté škvarkové placky
Ingredience:
- 500 gramů hladké mouky
- 150 gramů nasekaných škvarků
- kostka čerstvého droždí
- 1 polévková lžíce cukru
- 250 mililitrů plnotučného mléka pokojové teploty
- 1,5 kávové lžičky soli
- rozpuštěné sádlo na pomazání
- celý kmín
Mírně ohřejte trochu mléka, do kterého rozdrobte čerstvé droždí a přidejte 1 lžíci cukru. Nechte vzejít kvásek. Vzniklý kvásek smíchejte s hladkou moukou, zbytkem mléka, solí a se škvarky. Vznikne vám těsto, které nechte dalších 30 minut kynout. Toto těsto je tedy bez vajec.
Následně škvarkové těsto rozválejte na pomoučeném vále. Pomocí hrníčku z něj vykrajujte škvarkové placky zhruba 1 centimetr vysoké. Placičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, nechte dalších 15 minut kynout, lehce na nich udělejte mřížku nožem, pomažte je rozpuštěným sádlem, posypte kmínem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia dozlatova.
Tip na škvarkové placky z domácí pekárny
Základní recept na kynuté škvarkové placky si můžete připravit také v domácí pekárně. Přístroj jednoduše zapněte a zvolte program těsto. Do domácí pekárny nejprve nalijte vlažné mléko a poté přidejte cukr a čerstvé droždí. Ke kvásku následně přisypte hladkou mouku, škvarky a sůl.
Domácí pekárna těsto na škvarkové placky sama připraví a těsto v ní také bezvadně vykyne. Škvarkové těsto následně podle postupu výše zpracujte na vále na škvarkové placky, které pečte dozlatova v troubě.
Škvarkové placky jsou tradičním českým pokrmem
Období od Tří králů do masopustního úterý bylo pro naše předky časem zabijaček. Z vepříka se ve velkém škvařilo také sádlo. A právě ze škvaření zůstalo spousta škvarků, které naši předkové zpracovávali nejrůznějším způsobem. Jedním z nich jsou i škvarkové placky, které jsou v tuzemsku oblíbené i v dnešní době.
Škvarkové placky se však nepřipravují pouze z kynutého těsta, někdo je dělá také z bramborového těsta nebo se zelím. Objevuje se i nekynutá verze tohoto tradičního pokrmu. Upečené škvarkové placky přitom můžete jíst jen tak. Výtečné jsou rovněž s lehčí pomazánkou nebo jako příloha k husté polévce, jako je kulajda či bramboračka.
Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com. idnes.cz