Tradiční máslový mazanec
Mazanec patří k velikonoční tradici téměř neodmyslitelně a na slavnostní tabuli by neměl chybět. A jestli ten správný recept na krásně vláčný bochánek teprve hledáte, máme pro vás jeden léty ověřený.
Ingredience
- 200 ml polotučného mléka
- 120 g cukru krupice
- 1 sušené droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g kandované citronové kůry
- špetka soli
- 3 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 50 g rozinek
- 100 g plátků mandlí
- 120 g másla
- ¼ kypřicího prášku s vinným kamenem
Postup:
- Do vlažného mléka přisypejte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít. Mezitím si do mísy nasypejte polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice, kypřicí prášek. Máslo si rozpusťte a poté nechte zchladit, abyste ho na těsto nenalili příliš teplé. Vzešlý kvásek smíchejte se sypkou částí a máslem. Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmíchejte mandle, rozinky a kandovanou kůru.
- Těsto v míse lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a nechte kynout. Takto těsto propracujte ještě jednou a opět jej nechte kynout. Těsto bude nakynutější a vláčnější. Postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem.
- Z těsta vytvořte bochánek, poprašte moukou a nechte zakrytý bochánek kynout další hodinu až dvě. Záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže.
- Mazanec pečte při 180 °C po dobu 15 minut, následně teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečte.