7 zdravotních výhod, které vám přinese pravidelná konzumace banánu
Banány patří mezi jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce vůbec. Nejenom pro svou výbornou a typickou chuť, ale také proto, že obsahují spoustu minerálních látek a vitamínů.
Banány se řadí mezi tzv. superpotraviny, což je marketingové označení pro potraviny s vysokým obsahem minerálních látek, vitamínů, vlákniny, antioxidantů a živin. Tento název se ujal teprve ve 20. století a je spojován obecně se zdravím, zdravou stravou a také zdravým životním stylem. Jsou to potraviny, které jsou také prospěšné pro tělesnou i duševní pohodu a rovnováhu člověka. Níže jsme si pro vás tedy připravili 7 výhod, proč jíst banán každý den:
Dobrá nálada
Banány obsahují vysokou hodnotu tryptofanu, což je jedna z esenciálních aminokyselin, kterou tělo nedokáže samo produkovat, musí jej tedy získávat z potravy, což je v tomto případě banán. Po požití banánu tělo tuto látku přemění na serotonin, kterému se říká hormon štěstí a radosti.
Lepší nervová soustava
V banánech je obsažen vitamín B6, který je opravdu velmi prospěšný pro naši nervovou soustavu. Dále je důležitý při tvorbě červených krvinek, bílkovin v buňkách a také při uvolňování energie z energetických zásob v organismu. Dokáže redukovat otoky a také nás chrání před cukrovkou 2. typu.
Pomáhá při chudokrevnosti
Nedostatek železa v těle je označován za nejčastější příčinu vzniku anémie, jinak řečeno chudokrevnosti. A právě i železo je jednou z látek, která je v banánech přítomna, proto nám banány dokážou pomoci i při tomto onemocnění.
Snížení vysokého krevního tlaku
Další látkou, kterou banány obsahují, je draslík, který při dostatečném množství dokáže snížit vysoký krevní tlak.
Dobré zažívání
Banány obsahují nestravitelnou vlákninu, která nám pomáhá upravovat špatné zažívání. Obsahuje pektin, který jak jistě všechny maminky i babičky ví, se používá na zhušťování domácích marmelád nebo přesnídávek. A právě pektin dokáže z našeho těla odstranit toxiny a těžké kovy.
Proti pálení žáhy
Celkově jsou banány pro naše zažívání a žaludek opravdu prospěšné. Proto pokud vás často pálí žáha, konzumace banánu vám pomůže ulevit od tohoto nepříjemného pocitu.
Lepší zrak
Teď bude řeč o banánové slupce, která pochopitelně sama o sobě nechutná nijak dobře, ale stačí, když ji necháte alespoň 10 minut vařit a rozmixovanou s troškou vody ji vypijete.
Existuje ještě mnoho dalších účinků a využití, na co se dá banán jistě použít. Pomáhá nejen samotný banán, ale i jeho slupka obsahuje látky, které nám třeba pomohou zbavit se otravných bradavic nebo dokonce uleví od hmyzího kousnutí. Pouze stačí, když na postižené místo slupku přiložíte.