Mezinárodní den čokolády slavíme 13. září. Sladká pochoutka z kakaových bobů je elixírem zdraví

Mezinárodní den čokolády slavíme 13. září. Sladká pochoutka z kakaových bobů je elixírem zdraví Zdroj: Shutterstock.com

Zbožňujete čokoládu? V tom případě byste si neměli nechat ujít 13. září. Toto datum totiž každoročně připadá na Mezinárodní den čokolády, který je velkým svátkem všech milovníků sladké pochoutky z kakaových bobů. Čokoláda si zkrátka svůj den zaslouží. Je mezi námi vůbec někdo, kdo by ji nemiloval?

Žádný milovník sladké dobroty z kakaových bobů by si 13. září neměl nechat ujít oslavy Mezinárodního dne čokolády. A jak jinak si tento sladký svátek připomenout než zakousnutím se do tabulky lahodné čokolády? Tato sladká pochoutka, která se během chvíle rozplyne na jazyku, je po celém světě oblíbená hned z několika důvodů.

Čokoláda dokáže navodit pocit štěstí a pohody

V čokoládě najdete látku tryptofan, která v lidském těle podporuje produkci serotoninu neboli hormonu štěstí. Když si tedy dáte čtvereček čokolády, vaše nálada letí okamžitě vzhůru. Proč si tedy nedopřát čokoládu každý den? Budete díky tomu šťastnější, veselejší a více v pohodě. Díky čokoládě navíc ustoupí únava, nervozita i bolest hlavy.

Víte, že? Výzkumy prokázaly, že ženy, které v těhotenství jedly čokoládu, měly šťastnější a veselejší děti. Jejich miminka byla méně bojácná a více se smála.

Zdroj: Shutterstock.com I s čokoládou můžete mlsat bez výčitek

Máte chuť na sladké, ale trápí vás výčitky? Rozhodně se nemusíte cítit provinile, když si dáte čokoládu obsahující alespoň 70procentní podíl kakaa. Tato čokoláda má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví. Vaše tělo totiž zásobuje vitaminy B1, B2, B3 a E, dále hořčíkem, sodíkem, draslíkem, vápníkem a železem. Kvalitní čokoláda je dále bohatá i na antioxidanty a flavonoidy.

Zdravým mlsáním zastavíte stárnutí pleti

Pokud budete pravidelně mlsat čokoládu obsahující více než 70 procent kakaa, omezíte tím vznik vrásek ve svém obličeji. Tmavá čokoláda totiž obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných antioxidantů, které zpomalují známky stárnutí pleti.

Zdroj: Shutterstock.com Tmavá čokoláda pozitivně ovlivňuje paměť a soustředění

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je bohatá na flavonoidy a hořčík. Tyto látky vám pomohou zlepšit paměť a soustředění. Pokud si tedy dáte každý den jeden až dva čtverečky čokolády s vysokým podílem kakaa, své výčitky rozhodně odložte stranou.

Víte, že? Strom, ze kterého se sklízí kakaové boby, se nazývá Theobroma cacao. Tento název lze do češtiny přeložit doslova jako potrava pro Bohy. 

Čokoláda snižuje riziko srdečního selhání

Mlsat čokoládu v malém množství je skutečně zdravé. Vědci z univerzity v New Yorku zjistili, že pokud si dáte třikrát měsíčně několik čtverečků čokolády s vysokým podílem kakaa, snížíte tím riziko srdečního selhání až o 13 procent. A to opět díky flavonoidům, na které je čokoláda bohatá. Tyto látky s antioxidačními účinky regenerují a zpevňují cévy. Rovněž redukují zánět a zvyšují dobrý cholesterol v krvi.

Datum 13. září zkrátka patří k nejšťastnějším a nejbáječnějším dnům v roce. Oslavte Mezinárodní den čokolády a dopřejte si alespoň jeden čtvereček této delikátní pochoutky z kakaových bobů.

Autor:
Publikováno: 11. 9. 2020 08:47 Nahlásit obsah