Svačiny nejsou přežitkem: Vsaďte na pestrost a kreativitu
Snídaně a svačiny tvoří významnou část denního energetického příjmu. Zejména dětský organismus, který se neustále vyvíjí, potřebuje pravidelný přísun kvalitních živin, ale to neznamená, že by dospělí měli snídaně a svačiny opomíjet. Pojďte si přípravu a jejich průběh užít a udělejte z nich příjemnou a zábavnou rodinnou událost.
V jakém duchu se u vás doma nese všední ráno? Chaos a stres, kdy nemáte čas se ani nasnídat? Zkuste se na vteřinku zastavit, nadechnout a ráno spojené s vypravováním sebe nebo dětí si zkuste užít. Začněte den (společnou) vydatnou snídaní, která by měla tvořit 20-25 % celkového denního příjmu energie. Pravidla složení a možnosti jsou obdobné jako v případě svačin.
Svačina není přežitek
Dopolední i odpolední svačina? To vůbec není přežitek z dob našeho dětství a prázdnin u babičky. Podle nutriční terapeutky Mgr. Miroslavy Matějkové jsou svačiny velice důležitým přísunem potřebné energie, hlavních živin, vitaminů a minerálních látek. „Svačina by měla tvořit 10 až 15 % denního energetického příjmu, a to i u dětí,“ dodává Mgr. Miroslava Matějková. Pokud jí člověk nepravidelně, snáze ho postihne hlad ruku v ruce s chutí na sladké. Naplánujte si proto na každý večer nebo ráno rituál přípravy svačin. Uvidíte, že vás to bude bavit. A nezapomeňte zapojit i děti.
Nechte to na fantazii
Ideální dopolední svačina by měla zahrnovat jeden kus ovoce nebo zeleniny, jednu porci bílkoviny a zdroj sacharidů. Zapomeňte ale na rohlík se salámem. Popusťte uzdu fantazii, vsaďte na pestrost a svačiny obměňujte. Správná svačina může zahrnovat například pomeranč nebo trochu zeleniny v podobě okurky, rajčete, mrkve nebo listu salátu. Vitamíny pak doplňte tmavou houskou s margarínem a sýrem, šunkou či vejcem. Pečivo můžete namazat pro změnu i domácí pomazánkou, kde se fantazii meze skutečně nekladou.
I pamlsky mohou být zdravé
Pokud se nedokáže obejít bez sladkostí, zkuste alespoň klasické sušenky nahradit zdravější alternativou. Ke snídani i na svačinu jsou ideální třeba obilné kaše. Jejich složení můžete obměňovat takřka do nekonečna. Vločky můžete zalít vodou, mlékem či jogurtem a přidat podle chuti oříšky, semínka, sušené nebo čerstvé ovoce, lžičku medu nebo domácí marmelády. Na odpolední svačinu si můžete připravit také domácí müsli tyčinky.