Svačiny nejsou přežitkem: Vsaďte na pestrost a kreativitu

Svačiny nejsou přežitkem: Vsaďte na pestrost a kreativitu Zdroj: Shutterstock.com

Snídaně a svačiny tvoří významnou část denního energetického příjmu. Zejména dětský organismus, který se neustále vyvíjí, potřebuje pravidelný přísun kvalitních živin, ale to neznamená, že by dospělí měli snídaně a svačiny opomíjet. Pojďte si přípravu a jejich průběh užít a udělejte z nich příjemnou a zábavnou rodinnou událost.

V jakém duchu se u vás doma nese všední ráno? Chaos a stres, kdy nemáte čas se ani nasnídat? Zkuste se na vteřinku zastavit, nadechnout a ráno spojené s vypravováním sebe nebo dětí si zkuste užít. Začněte den (společnou) vydatnou snídaní, která by měla tvořit 20-25 % celkového denního příjmu energie. Pravidla složení a možnosti jsou obdobné jako v případě svačin.

Svačina není přežitek

Dopolední i odpolední svačina? To vůbec není přežitek z dob našeho dětství a prázdnin u babičky. Podle nutriční terapeutky Mgr. Miroslavy Matějkové jsou svačiny velice důležitým přísunem potřebné energie, hlavních živin, vitaminů a minerálních látek. „Svačina by měla tvořit 10 až 15 % denního energetického příjmu, a to i u dětí,“ dodává Mgr. Miroslava Matějková. Pokud jí člověk nepravidelně, snáze ho postihne hlad ruku v ruce s chutí na sladké. Naplánujte si proto na každý večer nebo ráno rituál přípravy svačin. Uvidíte, že vás to bude bavit. A nezapomeňte zapojit i děti.

Zdroj: Shutterstock.com

Nechte to na fantazii

Ideální dopolední svačina by měla zahrnovat jeden kus ovoce nebo zeleniny, jednu porci bílkoviny a zdroj sacharidů. Zapomeňte ale na rohlík se salámem. Popusťte uzdu fantazii, vsaďte na pestrost a svačiny obměňujte. Správná svačina může zahrnovat například pomeranč nebo trochu zeleniny v podobě okurky, rajčete, mrkve nebo listu salátu. Vitamíny pak doplňte tmavou houskou s margarínem a sýrem, šunkou či vejcem. Pečivo můžete namazat pro změnu i domácí pomazánkou, kde se fantazii meze skutečně nekladou. 

Odpolední svačina může vypadat obdobně jako dopolední, přičemž bílkovina by měla být ideálně ve formě mléčného produktu. Vhodné je polotučné mléko, kysané mléčné nápoje a jogurty s přirozeným obsahem tuku. Jogurt, pudink nebo i ochucené jogurtové mléko si navíc můžete během chvilky vyrobit také doma. Mléko a mléčné výrobky jsou důležitou položkou stravy hlavně u dětí, které je potřebují kvůli růstu a tvorbě kostí a zubů.

I pamlsky mohou být zdravé

Pokud se nedokáže obejít bez sladkostí, zkuste alespoň klasické sušenky nahradit zdravější alternativou. Ke snídani i na svačinu jsou ideální třeba obilné kaše. Jejich složení můžete obměňovat takřka do nekonečna. Vločky můžete zalít vodou, mlékem či jogurtem a přidat podle chuti oříšky, semínka, sušené nebo čerstvé ovoce, lžičku medu nebo domácí marmelády. Na odpolední svačinu si můžete připravit také domácí müsli tyčinky.

Autor:
Publikováno: 2. 7. 2019 10:34 Nahlásit obsah