Violka vonná krásně voní i léčí. Přinášíme několik receptů, jak ji využít

Violka vonná krásně voní i léčí. Přinášíme několik receptů, jak ji využít Zdroj: Shutterstock

Trháte si každé jaro pro potěchu kytičku fialek? Violka vonná, jejíž vůně je bezkonkurenční, nemusí skončit pouze ve váze s vodou. Jelikož je fialka jedlá, nachází místo i v kuchyni. Chutnat vám bude třeba fialkový sirup nebo její kandované květy. Tyto pochoutky z violky vonné však vašemu tělu dodají i spoustu zdravotních benefitů.

Violka vonná se po staletí používá v lidovém léčitelství

Violka vonná je poslem jara. Její koberce fialových květů nelze v žádném případě přehlédnout ani si je splést s jinými rostlinami. Pokud milujete opojnou vůni fialek, vyzkoušejte tuto oblíbenou jarní květinu i na talíři. Kromě toho, že vás violka vonná ohromí svou sladkou a výraznou chutí, značně prospěje také vašemu zdraví.

Květy violky vonné jsou totiž bohaté na vitamin C, rutin, flavonoidy, saponiny, alkaloidy a řadu dalších prospěšných látek. Právě proto se čerstvá i sušená fialka používá v lidovém léčitelství k léčbě určitých zdravotních obtíží, které souvisí zejména s respiračním systémem. Jakých konkrétně?

Zdroj: Shutterstock Zdravotní benefity violky vonné 

  • Ulevuje od bolesti hlavy a migrény. 
  • Pomáhá při nemocech dýchacích cest a zmírňuje jejich zahlenění, neboť ředí hlen.
  • Přináší úlevu od chrapotu.
  • Zmírňuje kašel.
  • Pomůže vám od bolesti v krku.
  • Přináší úlevu při onemocnění průdušek.
  • Má močopudný účinek.
  • Zrychluje metabolismus.
  • Při vnější léčbě zmírňuje projevy ekzému, lupénky, akné či vyrážky.
  • Urychluje hojení odřenin a drobných ran.

Zdroj: Shutterstock Recepty z violky vonné: Vyzkoušejte sirup, čaj nebo kandované květy

Fialové květy violky můžete v prvé řadě využít v čerstvém stavu. Ozdobte si jimi polévky, sladké dezerty nebo je přidejte do zeleninových a ovocných salátů či do smoothie. Květy fialek zkuste také zamrazit v kostkách ledu, které následně použijte k přípravě domácí limonády. Na ozdobu dezertů, moučníků a dortů si můžete rovněž připravit kandované květy fialek.

Z čerstvých květů fialek vonných se dále připravuje sirup. Fialové kvítky můžete rovněž zakomponovat do nejrůznějších marmelád. Ze sušených květů violky vonné se tradičně dělá léčivý čaj.

Recept na kandované květy fialek

Na kandované květy fialek potřebujete čerstvě natrhané kvítky violky vonné, 30 mililitrů vody, 30 gramů moučkového cukru a rovněž moučkový cukr na posypání. Z vody a cukru si na sporáku připravte sladký sirup, který nechte vychladnout. Tímto sirupem pomocí štětečku pečlivě potřete květy fialek, které postupně dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Květy violky vonné na závěr poprašte moučkovým cukrem a sušte je v troubě předehřáté na 60 stupňů Celsia zhruba 20 minut. Kandované květy fialek skladujte v uzavřené nádobě.

Zdroj: Shutterstock Recept na fialkový sirup za studena

Na domácí sirup za studena z violky vonné potřebujete 1 litr převařené a vychladlé vody, 1 kilogram cukru krystalu, 150 gramů čerstvě natrhaných fialkových květů, 1 bio citron a 10 gramů kyseliny citronové.

Jak na přípravu sirupu? Čerstvé květy fialek spolu s plátky z jednoho bio citronu zalijte převařenou a vychladlou vodou. Vše nechte luhovat 24 hodin a poté přeceďte přes plátno. Do vzniklé tekutiny vmíchejte kyselinu citronovou a krystalový cukr. Fialkový sirup mírně zahřejte (ale nevařte) na sporáku, aby se cukr kompletně rozpustil. Sirup následně přelijte do čistých uzavíratelných lahví.

Autor:
Publikováno: 7. 4. 2021 15:13 Nahlásit obsah