Zelené, žluté, nebo hnědé? Poradíme, kdy jíst banány a která barva banánů je nejzdravější

Zelené, žluté, nebo hnědé? Poradíme, kdy jíst banány a která barva banánů je nejzdravější Zdroj: Shutterstock

Banány milujeme ze spousty důvodů. Toto tropické ovoce nám zkrátka chutná a vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů blahodárně působí na naše zdraví. Preferujete banány zelené, žluté, nebo hnědé? Možná vás překvapí, že každá z barev banánu přináší jedinečné zdravotní výhody.

Proč jsou banány zdravé

Banány patří k nejzdravějším druhům ovoce. Tyto tropické plody jsou totiž bohaté na vlákninu a bílkoviny. Také v nich najdete vysoké množství vitamínů B6 a C a minerálních látek, k nimž patří draslík, hořčík, měď a mangan. 

Banány neobsahují prakticky žádný tuk. Jsou však významným zdrojem přírodní glukózy, a tak vašemu mozku, srdci a svalům dodají rychlou energii. Zajímá vás, zda byste měli jíst zelené, žluté nebo hnědé banány? Každá z těchto barev banánu má pro vás řadu dalších zdravotních výhod.

Zdroj: Shutterstock Zelené banány mají nízký glykemický index

Zelené a méně zralé banány jsou vhodné pro všechny, kteří se snaží udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Zelené banány jsou totiž bohaté na pektin a mají vyšší obsah škrobů - tyto látky drží hladinu cukru v krvi po jídle na uzdě, neboť zajišťují, že zelené banány mají nízký glykemický index. Jak banány postupně dozrávají a žloutnou, škroby se v nich mění na cukry.

Kromě toho, že zelené banány obsahují vysoké množství škrobu a pektinu, jsou také bohaté na vlákninu. Právě tato kombinace vám po jejich konzumaci dodá pocit plnosti a sníží chuť k jídlu, což oceníte zvláště při hubnutí. Kombinace látek v zelených banánech má rovněž prebiotický účinek, a tak blahodárně ovlivňuje trávení.

Žluté banány: Preferujete celé žluté, nebo žluté s hnědými skvrnami?

Nadáte dopustit na banány, jejichž slupka je sytě žlutá bez jakýchkoliv skvrnek? V této fázi zrání jsou banány chutnější a sladší nežli ty zelené. Zatímco hladina škrobu ve žlutých banánech klesá, v těchto plodech se zvyšuje množství antioxidantů, které chrání tělo před nebezpečnými volnými radikály. Tyto antioxidanty (včetně dopaminu) snižují riziko srdečních chorob a degenerativních onemocnění.

A co když si pochutnáváte na žlutém banánu s hnědými skvrnami? Tento banán je již zralejší a sladší, stále je však bohatý na výrazné množství antioxidantů. Zajímavostí je, že tato fáze zrání banánu patří obecně k těm chuťově nejoblíbenějším.

Zdroj: Shutterstock Hnědé banány: Ideální jako přísada do moučníků

V případě hnědých a měkkých banánů si většina z nás myslí, že tyto plody mají již to nejlepší za sebou. Tato fáze zrání banánů obsahuje nejvíce cukrů, proto by se měkkým a hnědým banánům měli vyhýbat diabetici nebo lidé, kteří si musí hlídat hladinu cukru v krvi.

I hnědé banány však mají zdravotní výhody. Obsahují totiž látku tryptofan, která dokáže snižovat stres a úzkost. V hnědých banánech také naleznete živiny, které podporují zdraví kostí a svalů.

Tip: Hnědé banány nemusíte pouze jíst. Představují skvělou přísadu do moučníků. Udělejte z nich například banánovou bábovku nebo banánové muffiny.

Zdroj: Healthline.com, 1md.org, Spoonuniversity.com

Autor:
Publikováno: 20. 10. 2021 10:46 Nahlásit obsah