Retro jídla devadesátek: Na některých specialitách si rádi pochutnáme i v dnešní době

Retro jídla devadesátek: Na některých specialitách si rádi pochutnáme i v dnešní době Zdroj: Shutterstock

Zažili jste dobu 90. let 20. století? V tom případě budete určitě souhlasit s tím, že tato doba byla specifická nejen společenskou atmosférou či módou, ale také kulinářskými pochoutkami. Které speciality frčely v devadesátkách nejvíc? Je jich hned několik a velké popularitě se těší i v současnosti.

Kuřecí plátek s broskví a sýrem

Kuřecí plátek s broskví a sýrem a k tomu jako příloha bramborové hranolky. Mnozí z nás tuto specialitu typickou pro devadesátky milovali, jiní ji označovali za gastronomické peklo. Tato pochoutka vznikla v tuzemsku již za socialismu a i v 90. letech 20. století byla nedílnou součástí jídelních lístků restaurací. Dnes tento retro pokrm najdete v jídelních lístcích už jenom vzácně.

Smažák s hranolky a sýrový špíz z více druhů sýrů

K retro pokrmům devadesátek patří také smažený sýr s hranolky a tatarkou, v 90. letech minulého století zvlášť v restauracích frčel také sýrový špíz z více druhů sýrů, a to nejčastěji z eidamu, nivy a hermelínu. Také jste si tyto pochoutky s oblibou dávali? Nemusíte na ně pouze s nostalgií vzpomínat, protože takový smažák s hranolky a tatarkou patří ke stálicím jídelních lístků i v současnosti.

Katův šleh neboli kaťák

Mezi legendární pokrmy devadesátek patřil katův šleh neboli kaťák, který je pikantní směsí vepřového masa a zeleniny, ve které rovněž nechybí kečup, sójovka a worcester. Tento pokrm, který chutná na topince, s hranolky, kroketami, rýží nebo bramboráčky, nesměl v 90. letech 20. století chybět prakticky v žádné restauraci. V současnosti se katův šleh nachází v nabídce restaurací spíš výjimečně.

Tatarák z hovězí svíčkové

V devadesátkách slavil velký úspěch také tatarák doplněný o křupavé očesnekované topinky. Čím v něm bylo více sójové omáčky, kečupu a sladké červené papriky, tím lépe. Na tento retro pokrm nedají Češi dopustit ani v současnosti. Kromě tataráku ze syrové hovězí svíčkové si můžete nyní pochutnat také na tataráku z lososa nebo avokáda.

Šunkové rolky s křenem

V 90. letech 20. století patřily šunkové rolky s křenem k nejoblíbenějším předkrmům nejen v tehdejších restauracích. Řadily se také mezi populární předkrmy na svatbách. Kromě šunkových rolek s křenem se v devadesátkách připravovaly také šunkové rolky se sýrovou pomazánkou nebo s vaječnou pěnou.

Zdroj: Wikipedia.org, Apetitonline.cz, Fresh.iprima.cz, Magazin.recepty.cz
Autor:
Publikováno: 24. 2. 2022 12:06 Nahlásit obsah