Šeříkový sirup: Hit současnosti, který šlape na paty klasickému bezovému sirupu

Šeříkový sirup: Hit současnosti, který šlape na paty klasickému bezovému sirupu Zdroj: Shutterstock.com

Milujete vůni šeříku? V tom případě si ji můžete uchovat na velmi dlouhou dobu. Voňavé šeříky jsou momentálně v plném rozkvětu, proto nastal ten správný čas, abyste si je natrhala. Fialové či bílé šeříkové květy však nepatří jenom do vázy. Udělejte si z nich výtečný šeříkový sirup, který můžete popíjet v průběhu celého roku.

Omamný šeřík: V minulosti měl místo i v lidovém léčitelství

Během května vykvétají nádherné šeříkové keře, které milujeme hlavně kvůli jejich omamné vůni. Úchvatné květenství šeříku vyniká nejen krásou, má i spoustu léčebných účinků, které lidé využívali hlavně v minulosti.

Šeřík má obrovskou sílu, je proto škoda, aby jeho květy sloužily pouze k dekorativním účelům. V jeho květenství najdete kyselinu askorbovou, silice a flavonoidy. Navíc má také protizánětlivé či antipyretické účinky.

Zdroj: Shutterstock.com V lidovém léčitelství se šeřík dříve používal (například ve formě čaje, odvaru nebo obkladu) především proti bolestem hlavy a migrénám, ke zrychlení metabolismu nebo ke zklidnění podrážděného žaludku. Lidé po něm sahali i tehdy, když je bolelo v krku, trpěli revmatismem nebo měli zduřené mandle.

Úžasně vonící šeříkový sirup: Vyzkoušejte a neodoláte

Omamné vůně šeříku můžete využít i nyní. Připravte si z něj šeříkový sirup, který v současné době získává na obrovské popularitě. Jeho příprava je velmi jednoduchá, ovšem výsledek vás ohromí.

V prvé řadě si nasbírejte šeříkové květenství ideálně fialové barvy. Sběr květů má několik zásad:

  • Sbírejte šeřík pouze za slunečného počasí, a ne za deště.
  • Šeřík trhejte jen tehdy, když je plně rozkvetlý. Pokud už odkvétá, tyto květy do sirupu rozhodně nepatří.
  • Pokud jste alergici, od šeříku se raději držte dál. Obsahuje totiž velké množství pylových alergenů.

Zdroj: Shutterstock.com

Návod na šeříkový sirup krok za krokem

Ingredience na 1,5 litru sirupu:

  • 2 hrnky umytých šeříkových květů obraných z větviček
  • 750 gramů cukru krystalu
  • 1 větší bio citrón nakrájený na plátky
  • 25 gramů kyseliny citrónové
  • 1 litr čisté vody

Postup:

  1. V hrnci svařte vodu s cukrem. Cukr míchejte tak dlouho, až se rozpustí.
  2. Do směsi cukru a vody vmíchejte kyselinu citrónovou. Tuto směs už nevařte.
  3. Do dalšího hrnce dejte šeříkové kvítky a kolečka citronů. Následně je zalijte směsí z cukru, vody a kyseliny citrónové.
  4. Hrnec zakryjte poklicí a nechte jej zhruba tři dny na tmavém a chladném místě.
  5. Tuto směs vždy ráno a večer promíchejte vařečkou.
  6. Třetí den sirup sceďte přes plátýnko a přelijte jej do čistých, uzavíratelných sklenic.
  7. Šeříkový sirup skladujte na chladném místě. A to buď v lednici, nebo komoře.

Zdroj: Shutterstock.com Jakým způsobem můžete šeříkový sirup používat? Stačí, když jej zředíte s čistou neperlivou vodou. Skvělý je také s perlivou minerálkou doplněnou o kousky ovoce.

Tip: Kromě voňavého sirupu si zkuste připravit také šeříkové želé. Získáte tak originální jedlou ozdobu na dorty nebo dezerty.

Autor:
Publikováno: 16. 5. 2019 12:00 Nahlásit obsah