Šeříkový sirup: Hit současnosti, který šlape na paty klasickému bezovému sirupu

Milujete vůni šeříku? V tom případě si ji můžete uchovat na velmi dlouhou dobu. Voňavé šeříky jsou momentálně v plném rozkvětu, proto nastal ten správný čas, abyste si je natrhala. Fialové či bílé šeříkové květy však nepatří jenom do vázy. Udělejte si z nich výtečný šeříkový sirup, který můžete popíjet v průběhu celého roku.
Omamný šeřík: V minulosti měl místo i v lidovém léčitelství
Během května vykvétají nádherné šeříkové keře, které milujeme hlavně kvůli jejich omamné vůni. Úchvatné květenství šeříku vyniká nejen krásou, má i spoustu léčebných účinků, které lidé využívali hlavně v minulosti.
Šeřík má obrovskou sílu, je proto škoda, aby jeho květy sloužily pouze k dekorativním účelům. V jeho květenství najdete kyselinu askorbovou, silice a flavonoidy. Navíc má také protizánětlivé či antipyretické účinky.
Úžasně vonící šeříkový sirup: Vyzkoušejte a neodoláte
Omamné vůně šeříku můžete využít i nyní. Připravte si z něj šeříkový sirup, který v současné době získává na obrovské popularitě. Jeho příprava je velmi jednoduchá, ovšem výsledek vás ohromí.
V prvé řadě si nasbírejte šeříkové květenství ideálně fialové barvy. Sběr květů má několik zásad:
- Sbírejte šeřík pouze za slunečného počasí, a ne za deště.
- Šeřík trhejte jen tehdy, když je plně rozkvetlý. Pokud už odkvétá, tyto květy do sirupu rozhodně nepatří.
- Pokud jste alergici, od šeříku se raději držte dál. Obsahuje totiž velké množství pylových alergenů.
Návod na šeříkový sirup krok za krokem
Ingredience na 1,5 litru sirupu:
- 2 hrnky umytých šeříkových květů obraných z větviček
- 750 gramů cukru krystalu
- 1 větší bio citrón nakrájený na plátky
- 25 gramů kyseliny citrónové
- 1 litr čisté vody
Postup:
- V hrnci svařte vodu s cukrem. Cukr míchejte tak dlouho, až se rozpustí.
- Do směsi cukru a vody vmíchejte kyselinu citrónovou. Tuto směs už nevařte.
- Do dalšího hrnce dejte šeříkové kvítky a kolečka citronů. Následně je zalijte směsí z cukru, vody a kyseliny citrónové.
- Hrnec zakryjte poklicí a nechte jej zhruba tři dny na tmavém a chladném místě.
- Tuto směs vždy ráno a večer promíchejte vařečkou.
- Třetí den sirup sceďte přes plátýnko a přelijte jej do čistých, uzavíratelných sklenic.
- Šeříkový sirup skladujte na chladném místě. A to buď v lednici, nebo komoře.
Tip: Kromě voňavého sirupu si zkuste připravit také šeříkové želé. Získáte tak originální jedlou ozdobu na dorty nebo dezerty.