Co se zelenými rajčaty: Mohou dozrát i po sklizni, pokud je uložíte k jablkům

Co se zelenými rajčaty: Mohou dozrát i po sklizni, pokud je uložíte k jablkům Zdroj: Shutterstock.com

Na sklonku léta zahrádkáři obvykle sklízejí všechnu svou vypěstovanou úrodu. Týká se to i rajčat, jejichž červené plody je třeba otrhat do prvních mrazíků. Ale co se zelenými sklizenými rajčaty, která nejsou ještě vhodná k jídlu? Rozhodně je nevyhazujte, zčervenají vám doma díky několika zahrádkářským trikům.

Spousta lidí vyhazuje zelená rajčata po sklizni do kompostu. Je to ale velká škoda, protože i ze zelených plodů můžete s trochou trpělivosti získat šťavnatá červená rajská jablíčka. Jak na to?

Zelená rajčata dozrají při pokojové teplotě s pomocí jablek

Zelená rajčata, kterým vždy ponechte stopky, si odneste domů. Vyskládejte je ideálně v obývacím pokoji na okenní parapet, aby byla při svém zrání na přímém světle. Rajčata zde nechte dojít při pokojové teplotě, která by se měla pohybovat kolem 20 až 24 stupňů Celsia. Během dozrávání zelená rajčata pravidelně kontrolujte a kusy, které se kazí, ihned odstraňte.

Aby rajčata zrála rychleji, umístěte do jejich blízkosti zrající jablka. Toto ovoce totiž při svém dozrávání produkuje etylén, který podporuje také přirozené dozrávání zelených rajčat.

Tip: Nemáte po ruce jablko? Proces zrání u rajčat urychlí také společnost dozrávajícího banánu.

Zdroj: Growveg.com Zčervenají pouze některá zelená rajčata

Počítejte s tím, že vám doma na okenním parapetě zčervenají pouze dorostlé zelené plody s typicky lesklým povrchem. Jde o zralá zelená rajčata, která již dorostla do své konečné velikosti. Díky tomu se po oddělení od své mateřské rostliny mohou vybarvit do červena.

Doma vám naopak nezčervenají nedorostlé zelené plody. Tato zelená rajčata, pro která je typický matný povrch, jsou ještě nezralá a na své mateřské rostlině stále ještě dorůstají.

Zdroj: Shutterstock.com Trik italských zelinářů: Celou rostlinu zavěsí v teplejší místnosti

Jakým způsobem nechávají dozrávat zelená rajčata italští zelináři? Mají na to jiný fígl. Před tím, než se venkovní teplota sníží pod 10 stupňů Celsia, vytrhnou ze země celou rostlinu rajčete i s kořeny. Z kořenů oklepou hlínu a rostlinu zavěsí hlavou dolů do teplejší místnosti. Zde budou zelená rajčata, která budou stále odebírat živiny z mateřské rostliny, postupně dozrávat. 

Tip: Někteří pěstitelé tyto rajčatové keříky také pravidelně rosí. Není to ovšem nutné.

Autor:
Publikováno: 2. 9. 2020 13:58 Nahlásit obsah