Domácí mateřídouškový sirup: Vyzkoušejte recept za studena, který má na zdraví spoustu pozitivních účinků

Milujete vůni a chuť mateřídoušky? Zkuste si tuto léčivou bylinku, která v létě hojně roste na loukách a stráních, vychutnat také doma. Připravte si domácí mateřídouškový sirup za studena, který nejen skvěle chutná, ale má i příznivé účinky na naše zdraví. Máme pro vás recept na mateřídouškový sirup, který stojí za to vyzkoušet.
Díky přípravě mateřídouškového sirupu za studena bylinka neztratí cenné látky
Mateřídoušku obecnou v létě v plném květu naleznete na slunných stráních i na loukách. Z této voňavé bylinky si nemusíte připravovat pouze čaj. Pokud se chcete těšit z jejích zdravotních benefitů, vyzkoušejte také domácí mateřídouškový sirup za studena.
A proč právě za studena? Díky tomu, že během této přípravy mateřídouškový sirup neprochází varem, bylinka tak neztratí většinu svých cenných látek.
Podstatná je doba, kdy vyrazíte na sběr mateřídoušky
Chcete-li, aby mateřídouškový sirup za studena na vaše zdraví působil skutečně blahodárně, velmi důležité je, kdy přesně vyrazíte na sběr mateřídoušky obecné do přírody. Mateřídoušku sbírejte v době jejího nakvétání, a to nejlépe v poledne za slunečného počasí. Sklízejte přitom nejen květ, ale i celou nať mateřídoušky.
Mateřídouškový sirup a jeho účinky

✓ Napomáhá psychické pohodě a uvolňuje mysl.
✓ Působí proti bolesti hlavy a migrénám.
✓ Pozitivně ovlivňuje dýchací systém.
✓ Podporuje rozpouštění hlenů a jejich vykašlávání.
✓ Pomáhá při zánětu průdušek.
✓ Má vliv na lepší trávení.
✓ Zlepšuje fungování imunitního systému.
Recept na domácí mateřídouškový sirup za studena
Na domácí mateřídouškový sirup, který budete připravovat za studena, si připravte tyto ingredience:
✓ 300 gramů čerstvé a omyté mateřídoušky
✓ 2 kilogramy krystalového cukru
✓ 2 litry převařené a zcela vychladnuté vody
✓ 3 kusy bio citrónů nakrájených na kolečka
✓ 10 gramů kyseliny citronové
Kromě výše uvedených ingrediencí si nachystejte také velkou čistou zavařovací sklenici, potravinářskou fólii, velkou gumičku a několik uzavíratelných lahví. Následovně se pusťte do samotné výroby mateřídouškového sirupu za studena.
1. V převařené vodě rozmíchejte kyselinu citronovou. Tuto směs přelijte do velké zavařovací sklenice. Dále do této směsi vložte kolečka citrónů a všechnu mateřídoušku. Vše dobře promíchejte.
3. Po 24 hodinách mateřídouškovou směs přeceďte do hrnce a vmíchejte do ní všechen krystalový cukr. Hrnec postavte na sporák, na kterém mateřídouškový sirup za stálého míchání pomalu zahřívejte, ovšem nevařte! Jakmile se cukr rozpustí, hrnec okamžitě odstavte.
Zdroj: Bylinkyprovsechny.cz, Bylinkovyraj.net