Domácí mateřídouškový sirup: Vyzkoušejte recept za studena, který má na zdraví spoustu pozitivních účinků

Domácí mateřídouškový sirup: Vyzkoušejte recept za studena, který má na zdraví spoustu pozitivních účinků Zdroj: Shutterstock

Milujete vůni a chuť mateřídoušky? Zkuste si tuto léčivou bylinku, která v létě hojně roste na loukách a stráních, vychutnat také doma. Připravte si domácí mateřídouškový sirup za studena, který nejen skvěle chutná, ale má i příznivé účinky na naše zdraví. Máme pro vás recept na mateřídouškový sirup, který stojí za to vyzkoušet.

Díky přípravě mateřídouškového sirupu za studena bylinka neztratí cenné látky

Mateřídoušku obecnou v létě v plném květu naleznete na slunných stráních i na loukách. Z této voňavé bylinky si nemusíte připravovat pouze čaj. Pokud se chcete těšit z jejích zdravotních benefitů, vyzkoušejte také domácí mateřídouškový sirup za studena. 

A proč právě za studena? Díky tomu, že během této přípravy mateřídouškový sirup neprochází varem, bylinka tak neztratí většinu svých cenných látek. 

Podstatná je doba, kdy vyrazíte na sběr mateřídoušky

Chcete-li, aby mateřídouškový sirup za studena na vaše zdraví působil skutečně blahodárně, velmi důležité je, kdy přesně vyrazíte na sběr mateřídoušky obecné do přírody. Mateřídoušku sbírejte v době jejího nakvétání, a to nejlépe v poledne za slunečného počasí. Sklízejte přitom nejen květ, ale i celou nať mateřídoušky.

Zdroj: Shutterstock Mateřídouškový sirup a jeho účinky

Napomáhá psychické pohodě a uvolňuje mysl.

Působí proti bolesti hlavy a migrénám.

Pozitivně ovlivňuje dýchací systém.

Podporuje rozpouštění hlenů a jejich vykašlávání.

Pomáhá při zánětu průdušek.

Má vliv na lepší trávení.

Zlepšuje fungování imunitního systému.

Recept na domácí mateřídouškový sirup za studena

Na domácí mateřídouškový sirup, který budete připravovat za studena, si připravte tyto ingredience:

300 gramů čerstvé a omyté mateřídoušky

✓ 2 kilogramy krystalového cukru

2 litry převařené a zcela vychladnuté vody

3 kusy bio citrónů nakrájených na kolečka

10 gramů kyseliny citronové

Kromě výše uvedených ingrediencí si nachystejte také velkou čistou zavařovací sklenici, potravinářskou fólii, velkou gumičku a několik uzavíratelných lahví. Následovně se pusťte do samotné výroby mateřídouškového sirupu za studena.

1. V převařené vodě rozmíchejte kyselinu citronovou. Tuto směs přelijte do velké zavařovací sklenice. Dále do této směsi vložte kolečka citrónů a všechnu mateřídoušku. Vše dobře promíchejte.  

Zdroj: Shutterstock 2. Na hrdlo zavařovací sklenice dejte potravinářskou fólii, kterou zajistěte gumičkou. Základ na mateřídouškový sirup za studena nechte 24 hodin stát na teplém a tmavším místě, ideálně na kuchyňské lince.

3. Po 24 hodinách mateřídouškovou směs přeceďte do hrnce a vmíchejte do ní všechen krystalový cukr. Hrnec postavte na sporák, na kterém mateřídouškový sirup za stálého míchání pomalu zahřívejte, ovšem nevařte! Jakmile se cukr rozpustí, hrnec okamžitě odstavte.

4. Domácí mateřídouškový sirup poté plňte do čistých uzavíratelných lahví. Skladujte jej na chladném a tmavém místě, a to ideálně v lednici.

Zdroj: Bylinkyprovsechny.cz, Bylinkovyraj.net

Autor:
Publikováno: 29. 7. 2021 10:52 Nahlásit obsah