Nejlepší řízky z pýchavky: Do trojobalu přidejte strouhaný sýr

Nejlepší řízky z pýchavky: Do trojobalu přidejte strouhaný sýr Zdroj: Shutterstock

Našli jste obří pýchavku neboli vatovec obrovský? Nejlepší z této houby, která patří k největším v ČR, jsou jednoznačně řízky. Přinášíme recept na řízky z pýchavky, který jste ještě nejedli a které rozhodně stojí za ochutnání. Do směsi, v níž budete pýchavku obalovat, totiž přidejte ještě strouhaný sýr.

Pýchavka obrovská chutí připomíná kombinaci eidamu a žampionu

Najít vatovec obrovský je velké životní štěstí. Někomu se to podaří několikrát za život, někomu jednou za život a jinému dokonce nikdy. Pokud jste obří pýchavku našli nebo vás jí někdo obdaroval, rozhodně si na ní pochutnáte.

Vatovec obrovský je velmi delikátní záležitostí. Houbařům často jeho chuť připomíná kombinaci eidamu a žampionu, jiným pýchavka obrovská chuťově připadá jako tofu nebo tavený sýr, který pěkně chroupe mezi zuby.

Zdroj: Shutterstock Klasický recepty z pýchavky: Smažená v trojobalu nebo v pivním těstíčku

Plátky vatovce obrovského neboli pýchavky vám budou nejvíce chutnat jako řízky. Obalte je v trojobalu (mouce, vejci a strouhance) a poté je smažte na rozpáleném rostlinném oleji z obou stran do zlatova. Smažená pýchavka je rovněž skvělá obalovaná v pivním těstíčku.

Recept na řízky z pýchavky se sýrem

Pokud si chcete klasické řízky z pýchavky ozvláštnit, máme pro vás jedinečný recept, který stojí za vyzkoušení. Jelikož se vatovec obrovský chuťově blíží eidamu, právě díky tomuto receptu chuť smaženého sýru ještě více podtrhnete.

Suroviny na smaženou pýchavku se sýrem

  • plátky pýchavky silné 1 centimetr
  • 1 vejce
  • polotučné mléko
  • hladká mouka
  • strouhaný eidam
  • strouhanka
  • sůl

Příprava řízků z pýchavky se sýrem krok za krokem

1.  Smíchejte vejce, s polotučným mlékem a hladkou moukou v hlubokém talířku tak, aby vám vznikla kašička. Tuto směs následně osolte a obalte v ní z obou stran plátky pýchavky.

2. Z jedné strany následně obalte pýchavku ve strouhaném sýru, a nakonec z obou stran ve strouhance.

3. Obalenou pýchavku smažte po obou stranách na rozpáleném řepkovém oleji do zlatova.

Smaženou pýchavku podávejte s brambory a tatarskou omáčkou. Řízky z pýchavky jsou skvělé také na plátku chleba s tatarkou nebo nakládanou okurkou. Nechte si chutnat!

Zdroj: Recepty všeho druhu | Facebook.com, Jenzeny.cz

Autor:
Publikováno: 5. 9. 2023 10:26 Nahlásit obsah