Jak dlouho vařit vejce a co dělat, aby nepopraskalo: Vejce natvrdo, naměkko a na hniličku připravíte v rozdílném čase

Jak dlouho vařit vejce a co dělat, aby nepopraskalo: Vejce natvrdo, naměkko a na hniličku připravíte v rozdílném čase Zdroj: Shutterstock.com

Vejce patří k surovinám, které můžeme v kuchyni připravovat na spoustu způsobů. Aby byla jejich chuť dokonalá, je důležité, abyste jejich přípravu dodrželi také časově. Prozradíme vám, jak dlouho byste měli vařit vejce natvrdo, naměkko a na hniličku, a co byste měli dělat, aby vám při vaření nepraskla.

Vejce vařené natvrdo: Základem je vroucí osolená voda

Jak dlouho vařit vejce natvrdo? Nejprve do hrnce nalijte přiměřené množství vody, do které přidejte dle množství vajec jednu či více kávových lžiček soli. Vodu přiveďte k varu. Do vroucí vody opatrně vložte vejce, která vařte 8 až 10 minut. Vajíčka musí být zcela ponořená. Po uvaření vejce vyjměte a nechte vychladnout. Vajíčka vařená natvrdo loupejte až za studena.

Zdroj: Shutterstock.com Co dělat, aby se vejce vařené natvrdo dobře loupalo 

Vejce uvařené natvrdo vložte do mísy, kterou zalijte velmi studenou vodou. Můžete přidat i několik kostek ledu. Tento teplotní šok zaručí, že vařené vejce se uvnitř skořápky smrští, díky čemuž se vám pak bude lépe loupat. Co je podstatné, loupejte pouze vychlazená vejce.

Aby se vám vejce vařené natvrdo lépe loupalo, přijde vám vhod i další kuchyňský trik. Do vařící vody přidejte kromě soli také jednu či dvě kávové lžičky jedlé sody, která při vaření zvýší pH vaječného bílku. Díky tomu se tak bílek nebude při loupání příliš lepit na skořápku.

Vejce vařené naměkko má nejkratší dobu vaření

Dali byste si naopak vajíčko vařené naměkko? V tom případě jej stačí v osolené vroucí vodě vařit přesně 3 minuty. Po uplynutí této doby jej vytáhněte a následně si na něm můžete pochutnat. Co je v případě vaření vejce naměkko nejdůležitější? Dávejte jej pokaždé pouze do vařící vody, nikoliv do vody teplé nebo vlažné. 

Zdroj: Shutterstock.com Vejce vařené na hniličku chutná podobně jako vejce naměkko

Jak chutná vejce vařené na hniličku? Podobně jako vejce naměkko, ovšem s tím rozdílem, že ve vroucí osolené vodě jej budete vařit delší dobu. Jak tedy dlouho vařit vejce na hniličku? Ve vařící vodě jej nechte vařit 4 až 5 minut, poté jej vyjměte.

Co dělat, aby vejce vařené natvrdo, naměkko či na hniličku neprasklo

Nyní víte, jak dlouho vařit vejce natvrdo, naměkko nebo na hniličku. Co ale dělat, aby vám vajíčko při vaření neprasklo? Zásadní je, aby mělo před vařením ve vroucí vodě pokojovou teplotu. Vejce před vařením proto minimálně na dvacet minut vytáhněte z lednice. Díky tomuto fíglu snížíte teplotní rozdíl mezi vajíčkem a vařící vodou, a vejce tak během vaření nepraskne.

Důležité rovněž je, abyste do vroucí osolené vody dávali pouze vejce s pevnou skořápkou a bez viditelného popraskání. Vejce přitom do vařící vody pokládejte velmi pomalu a opatrně. Při tomto úkonu si můžete pomoci například polévkovou lžící. 

Autor:
Publikováno: 26. 1. 2021 12:22 Nahlásit obsah