Jak správně vybrat kapra? Před nákupem ryby na štědrovečerní stůl zkontrolujte hned několik důležitých věcí

Smažený kapr je spolu s bramborovým salátem tradičním pokrmem na štědrovečerním stolu. Chcete-li si dopřát to nejlepší, základem je zvolit čerstvou a kvalitní rybu z kádě. Jak tedy správně vybrat živého kapra a jakých pravidel se při jeho výběru držet?
Stojíte před kádí, která je plná mrskajících se kapříků, a vybíráte rybu na štědrovečerní stůl? Než si kapra skutečně koupíte, necháte případně zabít a odnesete domů, překontrolovat byste u něj měli hned několik důležitých věcí. Jedině tak budete mít jistotu, že si na Vánoce pořizujete skutečně čerstvou a kvalitní rybu.
Kupujte kapra s vypouklýma očima a červenými žábrami
Podle čeho poznáte, že je kapr čerstvý? Má jasné a vypouklé oči a červené žábry. Prodávaná ryba nesmí mít zašedlé žábry a kolem nich se nesmí nacházet nahnědlý maz. To je již známka toho, že kapr není čerstvý. Pokud bude mít kapr matné a zapadlé oči, znamená to zase, že může být dokonce nemocný.
Kapra vybírejte i čichem

Jestliže vybíráte kapra na Vánoce, řiďte se také čichem. Je důležité, aby kapr voněl po vodě nebo rybině. V pořádku naopak není, pokud ucítíte zatuchlost či hnilobný zápach. Takové rybě se vyhněte obloukem.
Hlídejte u kapra váhu do 2,5 kilogramu
Nevyhovuje vám bahnitá chuť kapřího masa? V tom případě při výběru živého kapra zvolte rybu do váhy 2,5 kilogramu. Obecně totiž platí, že čím je kapr menší, tím má chutnější maso a je také méně tučný. A co když plánujete štědrovečerní hostinu pro velkou rodinu? V tom případě kupte raději několik kaprů, jejichž váha se bude pohybovat právě kolem 2 kilogramů.
Na co si dát dále pozor při nákupu živého kapra
✔ Zdravý kapr by měl mít lesklý povrch a pevné šupiny. Nekupujte zraněnou rybu, ani kapra se zašedlými šupinami či s bílými fleky na šupinách.
✔ Je kapr potažený hlenem? Jde o rybí plíseň, opět si nákup živé ryby rozmyslete.
✔ Nevybírejte si kapra, který se nehýbe, plave břichem vzhůru nebo který plave do stran.
Kdy nejlépe kupovat živého kapra
Živého kapra, kterého si necháte u prodejce přímo zabít a vykuchat (nebo tento úkon provedete posléze doma), kupujte nejlépe den před Štědrým dnem nebo ráno na Štědrý den. Dlouhé skladování totiž zhoršuje chuť masa a může se stát, že se kapří maso zkazí.
Zdroj: Vitalia.cz, Bydleni.instory.cz, Ct24.ceskatelevize.cz