Sandokanovy oči: Zapomenuté nepečené vánoční cukroví z dob socialismu

Sandokanovy oči: Zapomenuté nepečené vánoční cukroví z dob socialismu Zdroj: Shutterstock

Přemýšlíte nad tím, jaké vánoční cukroví si ještě připravit? Vyzkoušejte Sandokanovy oči, které byly velkým hitem zvláště v dobách socialismu. Toto nepečené vánoční cukroví se připravovalo zpravidla v plastovém obalu od vajec. Sandokanovy oči si však můžete udělat v modernější verzi. Jejich úžasná chuť vás v každém případě dostane!

Sandokanovy oči se s oblibou dělaly v dobách socialismu

Nevíte, co to jsou Sandokanovy oči? Zeptejte se své maminky nebo babičky a možná zjistíte odpověď. Sandokanovy oči totiž patří k nepečenému vánočnímu cukroví, které se ze tří nepečených vrstev a lentilky s oblibou dělalo ještě v dobách socialismu.

I když jsou Sandokanovy oči polozapomenuté, není od věci je opět zařadit do tradičního repertoáru vánočního cukroví. Původně je naše maminky a babičky připravovaly v plastovém obalu od vajec. Když ale Sandokanovy oči uděláte v silikonové formě s drobnými tvary koleček, srdíček nebo hvězdiček, výsledek si nebudete moci vynachválit. Sandokanovy oči lze rovněž připravit v papírových či silikonových košíčcích.

Recept na Sandokanovy oči: Ingredience na 3 základní vrstvy

Suroviny na první vrstvu

  • 150 gramů tuku Omega
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce kokosu
  • 3 polévkové lžíce sušeného mléka

Tuk Omega rozpusťte a smíchejte s ním všechny zbývající ingredience. Vytvořte kompaktní hmotu.

Zdroj: Shutterstock Suroviny na druhou vrstvu

  • 100 gramů mletých vlašských ořechů
  • 3/4 balení rozinek
  • rum a změklé máslo dle potřeby

Smíchejte mleté vlašské ořechy s nadrobno nakrájenými ořechy. Zakápněte několika kapkami rumu. Abyste vytvořili kompaktní hmotu, použijte dle potřeby trochu změklého másla.

Suroviny na třetí vrstvu

  • 250 gramů tuku Omega
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce kakaa

Tuk Omega rozehřejte a smíchejte s kakaem a moučkovým cukrem. Vznikne vám kakaový krém.

Příprava Sandokanových očí krok za krokem

1. Každou z výše uvedených vrstev připravte v samostatné misce.

2. Nachystejte si papírové košíčky nebo silikonovou formu s malými tvary.

3. Na dno každé formičky nebo košíčku dejte barevnou lentilku, poté první bílou vrstvu (1/3), druhou ořechovou vrstvu (1/3) a třetí kakaovou vrstvu (1/3). 

4. Sandokanovy oči nechte ztuhnout a pak je z košíčků nebo formiček vyklopte.

5. Aby vypadaly na svátečním stole mezi ostatním vánočním cukrovím skutečně krásně, hotové Sandokanovy oči vložte do papírových košíčků.

Zdroj: Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com

Autor:
Publikováno: 14. 12. 2022 09:17 Nahlásit obsah