Sandokanovy oči: Zapomenuté nepečené vánoční cukroví z dob socialismu
Přemýšlíte nad tím, jaké vánoční cukroví si ještě připravit? Vyzkoušejte Sandokanovy oči, které byly velkým hitem zvláště v dobách socialismu. Toto nepečené vánoční cukroví se připravovalo zpravidla v plastovém obalu od vajec. Sandokanovy oči si však můžete udělat v modernější verzi. Jejich úžasná chuť vás v každém případě dostane!
Sandokanovy oči se s oblibou dělaly v dobách socialismu
Nevíte, co to jsou Sandokanovy oči? Zeptejte se své maminky nebo babičky a možná zjistíte odpověď. Sandokanovy oči totiž patří k nepečenému vánočnímu cukroví, které se ze tří nepečených vrstev a lentilky s oblibou dělalo ještě v dobách socialismu.
I když jsou Sandokanovy oči polozapomenuté, není od věci je opět zařadit do tradičního repertoáru vánočního cukroví. Původně je naše maminky a babičky připravovaly v plastovém obalu od vajec. Když ale Sandokanovy oči uděláte v silikonové formě s drobnými tvary koleček, srdíček nebo hvězdiček, výsledek si nebudete moci vynachválit. Sandokanovy oči lze rovněž připravit v papírových či silikonových košíčcích.
Recept na Sandokanovy oči: Ingredience na 3 základní vrstvy
Suroviny na první vrstvu
- 150 gramů tuku Omega
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 3 polévkové lžíce kokosu
- 3 polévkové lžíce sušeného mléka
Tuk Omega rozpusťte a smíchejte s ním všechny zbývající ingredience. Vytvořte kompaktní hmotu.
- 100 gramů mletých vlašských ořechů
- 3/4 balení rozinek
- rum a změklé máslo dle potřeby
Smíchejte mleté vlašské ořechy s nadrobno nakrájenými ořechy. Zakápněte několika kapkami rumu. Abyste vytvořili kompaktní hmotu, použijte dle potřeby trochu změklého másla.
Suroviny na třetí vrstvu
- 250 gramů tuku Omega
- 100 gramů moučkového cukru
- 1 polévková lžíce kakaa
Tuk Omega rozehřejte a smíchejte s kakaem a moučkovým cukrem. Vznikne vám kakaový krém.
Příprava Sandokanových očí krok za krokem
1. Každou z výše uvedených vrstev připravte v samostatné misce.
2. Nachystejte si papírové košíčky nebo silikonovou formu s malými tvary.
3. Na dno každé formičky nebo košíčku dejte barevnou lentilku, poté první bílou vrstvu (1/3), druhou ořechovou vrstvu (1/3) a třetí kakaovou vrstvu (1/3).
5. Aby vypadaly na svátečním stole mezi ostatním vánočním cukrovím skutečně krásně, hotové Sandokanovy oči vložte do papírových košíčků.
Zdroj: Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com