Mikrovlnka nejen k ohřevu jídla: Použijte ji jinak, než znáte

Mikrovlnná trouba, kterou většina z nás používá k ohřevu jídla, může mít i mnoho dalších využití. A nejde jenom o vaření hrnkových knedlíků nebo pečení bábovek. Jsou tu i další mikrovlnkové vychytávky, které vám časově ulehčí práci hlavně v kuchyni. Ve kterých případech vám tedy mikrovlnka co nejvíc pomůže?
Když přes noc zapomenete namočit luštěniny
Chystáte se vařit luštěninovou polévku, ale zapomněli jste přes noc namočit čočku, hrách nebo fazole? V tom případě vám mikrovlnka o dost ušetří práci i čas. Dejte luštěniny do misky z vodou, přidejte k nim špetku jedlé sody a zahřívejte v mikrovlnce na mírný ohřev po dobu 10 minut. Poté luštěniny nechte ve vodě ještě dalších 30 minut odpočnout a máte základ na polévku.
Když chcete rozpustit zkrystalizovaný med
Nejčastěji krystalizuje světlý květový med. Chcete-li jej rozpustit, nemusíte jej dávat na delší dobu do vodní lázně, velmi šetrné je také rozpouštění v mikrovlnce - a to na střední ohřev po dobu 2 minut.
Když potřebujete snadněji oloupat česnek
Oloupat stroužek česneku bývá někdy časově mnohem náročnějším úkolem, než se zdá. Zkuste ale nejprve česnek vložit do mikrovlnné trouby a zapnout ji na střední ohřev maximálně po dobu 15 sekund. Ohřev odčerpá vlhkost mezi stroužkem a slupkou, díky čemuž se vám pak bude česnek loupat sám od sebe.
Když chcete, aby se jídlo v mikrovlnce nevysušilo
Ohříváte si v mikrovlnce zbytky studené pizzy, kterou jste si donesli z restaurace, a máte strach, aby se ohřevem nevysušila? Stačí, když pizzu ohřejete na střední výkon po dobu jedné minuty, a to společně se sklenicí vody. Právě voda zabrání tomu, aby se vám pizza přesušila.
Když potřebujete snadněji vymačkat pomeranč nebo citron
Pokud potřebujete z pomeranče či citronu snadněji a bez užití větší síly vytlačit šťávu, pomůže vám další mikrovlnková vychytávka. Rozkrojené citrusy vložte po dobu 10 až 20 sekund do mikrovlnky a zahřejte na střední výkon. Dužina uvnitř citrusu změkne, díky čemuž se vám bude lépe odšťavňovat.
Když nechcete, aby vás při krájení pálila cibule do očí
Kolikrát jste už při krájení cibule plakali? Pokud ale cibuli nejprve dáte do mikrovlnky na střední ohřev po dobu 30 sekund, už vás při krájení do očí rozhodně nikdy pálit nebude.
Když si chcete pochutnat na "starých" brambůrkách
Nechali jste sáček s chipsy otevřený a jednotlivé lupínky bohužel nasály vlhkost, a tak ztratily svou křupavost? Naskládejte je mezi papírovou kuchyňskou utěrku a vše vložte do mikrovlnky po dobu 10 až 20 sekund. Papírové utěrky nasají vlhkost a brambůrky vám budou zase pěkně křupat.