Na zelené petrželce si pochutnáte i v zimě: Vypěstujte si ji podle rad našich babiček

Na zelené petrželce si pochutnáte i v zimě: Vypěstujte si ji podle rad našich babiček Zdroj: Shutterstock.com

Zelená petrželka byla součástí pokrmů našich babiček a prababiček i v zimě, když venku mrzlo až praštilo a všude bylo plno sněhu. Naši předkové si totiž i v zimních měsících dokázali hravě vypěstovat zelenou petrželku v bio kvalitě, a to přímo z kořenové petržele. Jakým způsobem postupovat, chcete-li jejich trik také vyzkoušet?

Aromatická petrželová nať v bio kvalitě

Není nic snazšího než jít pro zelenou kadeřavou petrželku zasazenou v květináči do nejbližšího supermarketu. Tuto zelenou bylinku, která slouží k dochucení polévek, omáček či zeleninových salátů, si ovšem můžete velmi jednoduše vypěstovat také doma. A to rovnou v bio kvalitě.

V prvé řadě potřebujete kořenovou petržel. Pokud jste ji začátkem podzimu sklidili na své zahrádce a nyní ji máte uskladněnou ve sklepě, máte vyhráno. Kořenovou petržel si však můžete koupit také v bio kvalitě v obchodu se zeleninou. Jak dále postupovat, když tuto kořenovou zeleninu už máte?

Zdroj: Shutterstock.com Postup, jak získat voňavou nať z kořenové petržele

Vezměte si několik kusů kořenové petržele v bio kvalitě. Následně každé petrželce seřízněte vršek (silný zhruba 1,5 centimetru) a vložte jej do nízké nádoby s vlhkou vatou nebo trochou vody (výška hladiny by se měla pohybovat do 0,5 centimetru). Zbylou část kořenové petržele využijte do polévky, k pečenému masu nebo k přípravě svíčkové omáčky.

V důsledku vlhka a tepla začne kořenová petržel rychle rašit, prvních lístečků se dočkáte už po třech dnech. Následující týdny se z petržele stane výborný zdroj aromatické natě.

Tip: Stejný způsobem postupujte, pokud chcete z celeru získat celerovou nať.

Zdroj: Shutterstock.com Zdravotní benefity zelené petrželky

Zelená petrželová nať bývá často označována jako superpotravina. Pokud z ní chcete dostat to nejlepší, jezte ji pouze v čerstvém stavu. V zelené petrželce najdete draslík, hořčík, vápník či železo. Dále je bohatá na vitamin C, kterého obsahuje až třikrát více, nežli najdete v pomeranči. Zelená petrželová nať je rovněž významným zdrojem kyseliny listové a flavonoidů, které mají antioxidační účinky. Které zdravotní benefity zelené petrželky patří konkrétně k těm nejvýznamnějším?

  • Snižuje krevní tlak.
  • Zlepšuje fungování ledvin.
  • Redukuje záněty v těle. Pomáhá zvláště při infekcích močových cest.
  • Čistí krev a podporuje krvetvorbu.
  • Díky vysokému obsahu železa pomáhá při chudokrevnosti.
  • Pomáhá od trávicích problémů, jako je nechutenství, nadýmání nebo zácpa.
  • Zlepšuje dech a tělesný pach.
  • Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny listové je významnou potravinou pro těhotné ženy.
Autor:
Publikováno: 19. 2. 2020 12:00 Nahlásit obsah