Poupata medvědího česneku jsou skvělá do salátů, míchaných vajec nebo jako kapary

Poupata medvědího česneku jsou skvělá do salátů, míchaných vajec nebo jako kapary Zdroj: Shutterstock

Letošní sezona medvědího česneku se pomalu chýlí ke svému konci. V měsíci květnu totiž tato jarní bylinka vykvétá a postupně ztrácí svou léčivou sílu. Po odkvětu medvědí česnek vadne a nechává prostor dalším lesním rostlinám. I tak na něj můžete ještě v květnu vyrazit a nasbírat si poupata medvědího česneku. K čemu jsou dobrá?

Jak a kdy sbírat poupata medvědího česneku

Vhodným obdobím pro sběr poupat medvědího česneku je první polovina měsíce května. Tak, jako je tomu u listů medvědího česneku, při sklizni poupat si počínejte obzvlášť šetrně a ohleduplně. 

Z každé rostliny odstřihněte nůžkami maximálně dvě poupata. Myslete totiž na to, že ve volné přírodě se medvědí česnek množí vysemeňováním. Je proto důležité, abyste sběrem poupat zbytečně neohrozili populaci této oblíbené jarní bylinky.

Zdroj: Shutterstock Kam vyrazit na poupata medvědího česneku

Poupata medvědího česneku byste měli sbírat výhradně pro svou vlastní potřebu. Vyrazit na ně můžete na své osvědčené místo, které však nepatří k chráněným lokalitám. Za trhání medvědího česneku v chráněných krajinných oblastech (CHKO) totiž při přistižení hrozí pokuta 500 korun až 10 tisíc korun.

Tipy, jak zpracovat poupata medvědího česneku

Stejně jako listy, tak i poupata medvědího česneku můžete zpracovat hned na několik způsobů. Využijete je přitom ve studené i teplé kuchyni. Jak vám poupata medvědího česneku nejvíce zachutnají?

  • Přidejte je do zeleninových salátů. 
  • Ozdobte jimi míchaná vejce. 
  • Přidejte je do pomazánky.
  • Posypte jimi chleba s máslem.
  • Smíchejte je s listy medvědího česneku a připravte si pesto.
  • Udělejte z nich kapary.

Zdroj: Shutterstock Recept na kapary z poupat medvědího česneku

Na kapary potřebujete:

  • 3 šálky poupat medvědího česneku
  • 3 lžíce hořčičných semínek
  • 3 lžíce celého černého pepře

Na sladkokyselý nálev potřebujete:

  • 0,5 litru vody
  • 0,25 klasického octu
  • 3 kávové lžičky soli
  • 1 lžíce cukru

Postup:

1. Do skleniček rozdělte omytá poupata medvědího česneku, hořčičná semínka a černý pepř.

2. Z vody, octu, soli a cukru svařte sladkokyselý nálev, který nechte vychladnout.

3. Vlažný nálev nalijte na poupata medvědího česneku, skleničky zavíčkujte a zavařte na 85 stupňů Celsia po dobu zhruba 40 minut.

Jak jíst kapary z poupat medvědího česneku? Jako chutnou přílohu zejména k masu, grilovaným pochoutkám nebo tučným sýrům.

Zdroj: Ekolist.cz, Jenzeny.cz, Bylinkopedie.cz
Autor:
Publikováno: 6. 5. 2022 09:10 Nahlásit obsah