Proč tak zbožňujeme vůni čokolády? Její chemické složení se podobá růžím

Proč tak zbožňujeme vůni čokolády? Její chemické složení se podobá růžím Zdroj: Shutterstock.com

Na čokoládě ujíždí snad každá z nás. Stačí, když si k ní přivoníme a už jí nemůžeme odolat. Čím je čokoláda kvalitnější, tím lépe. Asi jste si všimla toho, že vás neskutečně přitahuje bohatá sametová vůně pražených kakaových bobů. Čím je to dáno a proč nemáme s čokoládou spojeno nic negativního? Vábí nás totiž podobnou vůní, jakou má růže.

Vůně čokolády: Proč jí nikdy neodoláme?

Když si na stůl položíme tabulku opravdu kvalitní čokolády, která voní kakaem, jen stěží odoláme tomu, aby se nám vzápětí nerozplynula na jazyku. Zatímco pachy některých dalších potravin nás můžou odpuzovat, v případě čokolády se nám to nikdy nestane. Nepřijde vám to zvláštní?

Zdroj: Shutterstock.com Abyste svůj smyslový požitek povýšila na skutečné maximum, zkuste si tímto způsobem vychutnávat opravdu kvalitní čokoládu. Podle čeho ji poznáte? Řiďte se obsahem kakaové sušiny, který by měl být od 50 procent výše, a také cenou, která se za tabulku poctivé čokolády pohybuje klidně kolem 80 korun.

Čokoláda nám zajišťuje jedinečný smyslový zážitek

Proč nám tedy kvalitní čokoláda tak neskutečně voní? Podle zjištění chemiků z Technické univerzity v Mnichově je to kvůli tomu, že v ní najdeme podobné chemické látky, které jsou obsažené i v květech růží. Vědci v čokoládě našli celkem 69 aromatických sloučenin, které jsou těkavé, a které se při pokojové teplotě promění v plyn. My je následně vdechujeme společně se vzduchem.

Čokoládu si tedy nevychutnáváme jenom pomocí chuťových buněk. Abychom si tuto lahodnou potravinu co nejvíc užili, vnímáme ji i pomocí čichu. Díky tomu můžeme dosáhnout jedinečného smyslového zážitku.

Zdroj: Shutterstock.com

Čokoláda má smyslnou vůni stejně jako květiny

Podle německých vědců je vůně čokolády svůdná pro nás pro všechny, a to bez rozdílu. Za neodolatelnou vůni podle nich může především těkavá aromatická sloučenina beta-ionon, kterou najdeme nejen v pečených kakaových bobech, ale i v květinách a esenciálních olejích. Právě díky této látce náš mozek o čokoládě nikdy nedokáže říct, že mu páchne. Ale naopak jej nesmírně přitahuje.

Za nás si myslíme, že taková kytice z kvalitní čokolády je rozhodně lepší než pugét růží. Nejen, že se potěšíme smyslnou vůní, ale navíc dopřejeme úžasný požitek i svým chuťovým pohárkům.

Autor:
Publikováno: 10. 5. 2019 14:14 Nahlásit obsah