6 pravidel při grilování kuřecího masa. Když je dodržíte, kuře bude šťavnaté a propečené

6 pravidel při grilování kuřecího masa. Když je dodržíte, kuře bude šťavnaté a propečené Zdroj: Shutterstock

Nedáte dopustit na grilované kuřecí maso? Aby bylo šťavnaté a propečené, a nikoliv vysušené či syrové, je důležité při jeho grilování dodržet několik zásadních pravidel. Jak tedy správně grilovat kuřecí prsa či křídla?

Při grilování kuřecího masa se nám často stává, že je vysušené a tuhé, připeče se ke grilovacímu roštu, anebo zůstane uprostřed syrové. Aby k těmto grilovacím karambolům nedošlo a vy si následně mohli pochutnat na dokonalých kuřecích křidélcích či kuřecím steaku, vyzkoušejte naše tipy.

Očistěte grilovací mřížku a potřete ji olejem

Jak předejít tomu, aby se kuřecí maso přepeklo ke grilovací mřížce? Ještě před rozpálením grilu ji pečlivě očistěte a zbavte zaschlých nečistot z předchozího grilování. Poté ji natřete olejem.

Zdroj: Shutterstock Rozpalte gril na 160 až 180 stupňů Celsia

V dalším kroku je důležité, abyste rozpálili gril na 160 až 180 stupňů Celsia a tuto teplotu konstantně udržovali. Až poté dejte na grilovací rošt kuřecí maso. Kuře si můžete buď předem namarinovat a uskladnit v lednici. Marinádou však lze kuřecí maso natírat až při grilování. Nevíte, jakou marinádu zvolit? Vyzkoušejte naše tipy.

Při grilování kuřecího masa nezapomeňte na poklop

Má váš gril poklop? Při grilování kuřecího masa je to velká výhoda, kterou rozhodně využijte. K čemu je poklop dobrý? Přispěje k rovnoměrnému propečení kuřecího masa.

Na otáčení použijte kleště, nikoliv vidličku

Chystáte se otočit grilované kuřecí maso? V tom případě mějte po ruce speciální grilovací kleště. Kuřecí maso nikdy neotáčejte vidličkou. Když jej propíchnete, šťáva z masa vyteče, v důsledku čehož bude vysušené.

Zdroj: Shutterstock Dodržte dobu grilování: Jak dlouho se grilují kuřecí prsa či kuřecí křídla?

V Česku jsou nejoblíbenější grilovaná kuřecí prsa či kuřecí křídla. Zajímá vás, jak dlouho je na grilu připravovat? Kuřecí prsa bez kosti a kůže grilujte z každé strany 5 až 6 minut (celková doba grilování je tedy 10 až 12 minut). Co se týče kuřecích křídel, ta grilujte na přímém žáru ve středu grilu z každé strany vždy po dobu 2 minut. Poté křídla přesuňte do boční části grilu, kde je nepřímo grilujte dalších 30 minut.

Naučte se poznat, že je maso hotové

Jak poznáte, že je grilované kuřecí maso hotové? Zkuste jej v jeho nejsilnější části nakrojit. Pokud není uvnitř růžové, je už dokonale propečené. Hotové grilované kuřecí maso poznáte rovněž tak, že má čirou masovou šťávu.

Zdroj: theorganickitchen.org

Autor:
Publikováno: 16. 6. 2023 15:29 Nahlásit obsah