Nejlepší marinády na maso: Přinášíme grilovací recepty, které si zamilujete
Máte rádi grilované maso? Zkuste si jej dopředu naložit do speciální marinády, která mu dodá exkluzivní chuť. Připravit si marinádu na maso rozhodně není nic těžkého. Máme pro vás hned několik variant chutných marinád, které kromě masa můžete použít i na zeleninu.
Klasická marináda na steak: Vhodná pro hovězí i vepřové maso
Nedáte dopustit na grilované steaky? V tom případě pro vás máme klasickou marinádu, která grilovaný steak posune ještě na vyšší level. Připravené maso v klasické marinádě mějte naložené alespoň tři hodiny.
Z čeho klasickou marinádu na steak připravit? Potřebujete 2 lžíce worcestrové omáčky, 0,25 šálku vinného octa, 0,25 šálku olivového oleje, 1,5 čajové lžičky soli, 2 prolisované stroužky česneku, nakrájenou čtvrtku cibule, 0,25 lžičky mletého pepře, 0,5 lžičky tymiánu (čerstvého či sušeného) a 2 lžičky oregana (čerstvého či sušeného).
Marináda na vepřová žebírka: Maso v ní nechte odležet přes noc
Kdo by nemiloval grilovaná vepřová žebírka? Přinášíme vám recept na speciální marinádu, která s vepřovými žebry dokonale ladí. Abyste na grilu vytvořili opravdovou delikatesu, žebírka nechte v této marinádě naložená ideálně přes noc.
Které ingredience potřebujete? Smíchejte 1,5 šálku červeného vína, 0,5 šálku olivového leje, 1,5 lžíce hořčice, 1,5 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 lžíci vinného octa, 1 lžíci strouhaného křenu, 2 prolisované stroužky česneku, čtvrtku nadrobno nakrájené cibule, 1 čajovou lžičku kajenského pepře a 1,5 lžičky soli.
Bourbonová marináda: Ideální kombinaci tvoří s vepřovým masem
Pokud si chcete na grilu připravit vepřové maso, krok vedle rozhodně neuděláte, když jej ideálně přes noc naložíte do speciální bourbonové marinády. Jak ji připravíte? Z 1 šálku kvalitního bourbonu, 1 šálku třtinového cukru, 1 šálku olivového oleje, 1 šálku francouzské hořčice a 1 šálku worcestrové omáčky.
Teriyaki marináda: Na vepřové i kuřecí maso
Teriyaki marináda tvoří dokonalé spojení s vepřovým i kuřecím masem. Vepřové maso v ní marinujte 4 až 24 hodin. Kuřecí maso pak po dobu 2 až 12 hodin. Teriyaki marináda je vhodná i na nakládání zeleniny, kterou v ní ponechte po dobu 1 hodiny.
Citronovo-rozmarýnová marináda: To pravé pro kuřecí maso a ryby
Poohlížíte se po lehké, osvěžující marinádě, do které byste mohli naložit kuřecí maso nebo ryby (například pstruha)? Vyzkoušejte citronovo-rozmarýnovou marinádu, která vás svou chutí jistě překvapí. Kuře a ryby stačí v tomto případě marinovat zhruba dvě hodiny, poté je můžete dát rovnou na gril.
Ze kterých ingrediencí se citronovo-rozmarýnová marináda skládá? Potřebujete čerstvou šťávu ze 3 velkých citronů, 2 polévkové lžíce čerstvého nebo sušeného rozmarýnu, 60 mililitrů olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku a 0,25 lžičky mletého pepře.
Marináda na vepřové kotletky: Kombinace třtinového cukru a chilli omáčky
Chcete si na grilu připravit vepřové kotlety? Naložte je nejprve na několik hodin do pikantní sladko-slané marinády. Připravíte si ji z 0,3 šálku sójové omáčky, 2 lžic vody, 2 lžic třtinového cukru, 2 lžic chilli omáčky, 2 prolisovaných stroužků česneku, 1 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 0,25 lžičky pepře a špetky soli.