Recept na makové linecké s citronovým krémem. Letošní hit mezi vánočním cukrovím dostane i vás

Recept na makové linecké s citronovým krémem. Letošní hit mezi vánočním cukrovím dostane i vás Zdroj: Shutterstock

Chcete si letos vedle tradičního vánočního cukroví připravit i méně obvyklé druhy? Vyzkoušejte recept na makové linecké cukroví, které vás dostane svou chutí. Makové linecké slepte ideálně citronovým krémem zvaným lemon curd. Tuto kombinaci si nebudete moci vynachválit!

Makové linecké cukroví: Základní suroviny na těsto a postup přípravy 

Potřebujete:

  • 300 gramů hladké mouky
  • 20 gramů mletého máku
  • 200 gramů změklého másla
  • 100 gramů moučkového cukru (část moučkového cukru můžete nahradit vanilkovým cukrem)
  • 2 žloutky
  • špetku soli

Postup:

Při přípravě těsta na makové linecké cukroví postupujte stejně jako v případě přípravy těsta na klasické linecké cukroví. Všechny výše uvedené suroviny tedy zpracujte na hladké těsto. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici, aby se všechny ingredience propojily.

Následující den vyválejte těsto na plát tloušťky ideálně 4 milimetry. Makové linecké těsto však na vále nepodsypávejte hladkou moukou, ale moučkovým cukrem.

Z vyváleného těsta na makové linecké následně pomocí vykrajovátek vytlačujte určité tvary. Například kolečka, srdíčka, čtyřlístky, kytičky nebo hvězdičky. Do jedné poloviny vykrojených tvarů nezapomeňte pomocí malého vykrajovátka udělat otvor uprostřed.

Makové linecké pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 8 až 10 minut. Hotové cukroví by mělo mít lehce narůžovělou barvu. 

Citronový krém lemon curd na makové linecké: Na výběr máte kupovaný i doma připravený 

Makové linecké cukroví výborně chutná, když jej slepíte švestkovými povidly. Ještě lepší však bude, když jej naplníte citronovým krémem lemon curd. Tento tradiční anglický krém si můžete koupit nejen hotový v obchodě. Ještě výtečnější bude, když si jej připravíte doma z poctivých surovin.

Suroviny na lemon curd:

  • 70 mililitrů čerstvé citronové šťávy
  • jemně nastrouhaná kůra za 2 bio citronů (pouze její žlutá část)
  • 50 gramů změklého másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 4 kusy žloutků pokojové teploty

Příprava citronového krému lemon curd krok za krokem:

Všechny výše uvedené ingredience smíchejte dohromady. Základ na lemon curd vložte v hrnci do vodní lázně, kterou mírně zahřívejte. Neustále míchejte tak dlouho, dokud lemon curd nezíská konzistenci husté kaše.

Tento citronový krém nechte vychladnout a poté jej můžete dle libosti použít. Pokud jej dáte v uzavíratelné sklenici do lednice, vydrží vám zde až dva týdny.

Tip, jak plnit makové linecké cukroví citronovým krémem

Máte napečené makové linecké cukroví a hotový citronový krém lemon curd? V tom případě se můžete pustit do promazávání. Jestli vám ale lemon curd přijde příliš ostrý a “citronový”, můžete z něj připravit jemnější citronovo máslový krém. Smíchejte 125 gramů změklého másla s 2 polévkovými lžícemi lemon curd a 1 polévkovou lžící moučkového cukru. Kombinace citronovo máslového krému a makového lineckého cukroví bude opravdu dokonalá.

Zdroj: Kitchennette.cz, Mamapecedoma.com, Vánoční cukroví a dezerty - recepty, rady, nápady a inspirace | Facebook.com
Autor:
Publikováno: 10. 12. 2021 10:00 Nahlásit obsah