Chorvatský bramborový salát: Vyzkoušejte recept na odlehčenou verzi letního bramborového salátu
Spousta Čechů jezdí do Chorvatska nejen kvůli nádhernému moři, přírodě či pamětihodnostem, některé láká také chorvatská kuchyně. Možná, že jste už také ochutnali lehký a svěží chorvatský bramborový salát. Na jeho báječnou chuť nemusíte pouze vzpomínat, připravte si jej podle následujícího receptu také doma.
Letní bramborový salát z Chorvatska: Lehký a svěží zároveň
Chorvatský bramborový salát je od hutného a těžkého bramborového salátu, který si tradičně připravujeme v Česku, vzdálený na míle. Chorvaté totiž připravují spíš odlehčenou verzi letního bramborového salátu, na které si můžete pochutnat i během tropických teplot. Chorvatský bramborový salát, který je nejlepší vychlazený, můžete přitom jíst k masu a rybám. Chutnat vám bude i samostatně.
Chorvatský bramborový salát: Vejce ani majonézu v něm nehledejte
V jednotlivých regionech Chorvatska se příprava bramborového salátu mírně liší. V každém případě v něm však nikdy nenajdete majonézu ani vejce. Následující recept vám popisuje, jak se bramborový salát připravuje v chorvatské Dalmácii. Věříme, že až jej ochutnáte, vaše chuťové buňky budou v sedmém nebi.
Recept na bramborový salát po dalmatsku
Ingredience:
- malé až středně velké brambory
- červená cibule
- olivový olej
- ocet
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
1. Uvařte brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupejte.
2. Oloupané brambory nakrájejte na kolečka, která následně ještě přepulte.
3. Červenou cibuli nakrájejte na menší kroužky. Poté ji lehce vmíchejte do brambor.
4. Brambory s cibulí dle chuti osolte a opepřete. Následně je mírně zakapejte olivovým olejem a dle chuti na závěr přidejte ocet a sekanou petrželku.
5. Bramborový salát lehce promíchejte a případně jej ještě dochuťte.
6. Ještě než budete chorvatský bramborový salát podávat, nechte jej před tím alespoň dvě hodiny chladit v ledničce.