Domácí majonézu ze 4 ingrediencí připravíte během několika sekund. Hlavní trik spočívá v použití tyčového mixéru

Domácí majonézu ze 4 ingrediencí připravíte během několika sekund. Hlavní trik spočívá v použití tyčového mixéru Zdroj: Shutterstock

Dali byste si domácí majonézu k zeleninovému salátu nebo ke smaženému sýru? Před přípravou domácí majonézy vás možná odrazuje časová náročnost tohoto receptu. Vynikající majonézu ze čtyř základních ingrediencí však doma snadno a rychle uděláte pomocí jednoduchého triku. Na přípravu domácí majonézy použijte tyčový mixér.

Základní recept na domácí majonézu obsahuje 4 suroviny

Jaké ingredience patří do domácí majonézy? Připravte si vaječné žloutky, slunečnicový olej, plnotučnou hořčici a čerstvou citronovou šťávu. Na dochucení majonézy použijte sůl a mletý pepř.

Co je při přípravě domácí majonézy důležité? Aby se vám povedla na jedničku s hvězdičkou, všechny suroviny, které k ní potřebujete, musí mít pokojovou teplotu. Vejce, z nichž pro přípravu domácí majonézy využijete syrové žloutky, by měla být nejen čerstvá, měla by rovněž pocházet z prověřeného chovu. Jedině tak se vyhnete případným zdravotním potížím.

Základní ingredience na domácí majonézu

  • 2 vaječné žloutky
  • 150 mililitrů slunečnicového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 5 lžiček citronové šťávy 
  • sůl a pepř na dochucení

Zdroj: Shutterstock Příprava domácí majonézy tyčovým mixérem: Záležitost několika sekund

Udělat domácí majonézu z výše uvedených surovin je nesmírně snadná záležitost, pokud při tom použijete tyčový mixér s klasickou sekací násadou. Jak na to? Všechny ingredience dejte do úzké a vysoké odměrné nádoby. 

Následně až na dno odměrné nádoby vsuňte tyčový mixér, který zapněte a kterým pohybujte velmi pomalu směrem vzhůru zhruba 10 sekund. Při tomto pohybu si představujte, jako by šlo o píst. Po 10 sekundách máte hotovo a domácí majonéza je na světě.

Zdroj: Shutterstock Z domácí majonézy připravíte i chutnou domácí tatarku

Domácí majonéza je výborná do klasického bramborového salátu, k pečenému masu či zelenině nebo k různým typům zeleninových salátů. Víte ale, že lze z domácí majonézy hravě připravit také domácí tatarku, kterou si můžete dát třeba ke karbanátkům, řízkům nebo smažáku?

Jak tedy na domácí tatarku? Do mističky s domácí majonézou přidejte najemno nasekanou cibulku a nakládanou okurku. Patří sem i několik lžic láku od okurek, který přidávejte tzv. od oka, abyste u tatarky dosáhli přijatelné konzistence. Domácí tatarku ještě na závěr dochuťte plnotučnou hořčicí, solí a pepřem.

Tip: Domácí tatarku můžete dochutit také bylinkami. Například pažitkou nebo petrželkou. Někdo do domácí tatarské omáčky dává také kapary.

Autor:
Publikováno: 24. 3. 2021 13:56 Nahlásit obsah