Nejlepší domácí tatarka: Vyzkoušejte recept, který je rychlý a chutná báječně

Nejlepší domácí tatarka: Vyzkoušejte recept, který je rychlý a chutná báječně Zdroj: Shutterstock

Tatarka patří k nejoblíbenějším studeným omáčkám a dipům. Co ji tak připravit v domácí verzi, která je poctivá a která obsahuje pouze základní suroviny bez přídatných látek? Máme pro vás recept na nejlepší domácí tatarku, kterou si rozhodně nebudete moci vynachválit.

Základem domácí tatarky je domácí majonéza

Abyste si mohli připravit domácí tatarskou omáčku, nejprve se pusťte do výroby domácí majonézy. Vyzkoušejte například následující recept na domácí majonézu tyčovým mixérem, kterou uděláte, než řeknete švec.

Potřebujete:

  • 2 vaječné žloutky
  • 150 mililitrů slunečnicového oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 5 lžiček citronové šťávy 
  • sůl a pepř na dochucení

Zdroj: Shutterstock Postup:

1. Všechny výše uvedené ingredience vložte do vysoké odměrné nádoby.

2. Připravte si tyčový mixér s klasickou sekací násadou, vložte jej až na dno vysoké nádoby a zapněte.

3. Tyčovým mixérem se ode dna nádoby pohybujte velmi pomalu směrem vzhůru, a to přibližně 10 sekund. Po uplynutí této doby je už domácí majonéza hotová.

Stalo se vám, že je majonéza řídká? Znamená to, že jste do ní dali málo oleje. Jak tedy napravit řídkou majonézu? Přidejte do ní ještě několik kapek oleje a ještě jednou ji promixujte ponorným mixérem.

Co patří do domácí tatarky

Připravili jste si domácí majonézu? V tom případě se již můžete pustit do výroby domácí tatarky, která je velmi jednoduchou záležitostí. Přinášíme návod, jak se dělá domácí tatarská omáčka:

1. Do misky s domácí majonézou vsypte dle chuti nadrobno nasekanou cibuli a najemno nakrájenou nakládanou okurku.

2. Opatrně po lžičkách přidávejte lák z okurek a domácí tatarku promíchejte. Abyste dosáhli požadované konzistence, lák z okurek dávejte do tatarky tzv. od oka.

3. V dalším kroku přidejte dle chuti do tatarky plnotučnou hořčici. Na závěr domácí tatarskou omáčku dochuťte solí a pepřem.

4. Domácí tatarku můžete ozvláštnit také bylinkami. Skvěle chutná například s čerstvou nasekanou petrželkou, pažitkou nebo koprem. Do domácí tatarské omáčky můžete přidat také kapary.

Zdroj: Shutterstock Jak uchovat domácí tatarku? Jedině v lednici

Máte již domácí tatarskou omáčku hotovou? Vložte ji v uzavíratelné dóze do lednice, odkud ji můžete vytáhnout, kdykoliv ji budete potřebovat. Domácí tatarku však nestačí skladovat pouze v chladu, při uchovávání této studené omáčky se vyplatí dodržovat několik dalších pravidel. 

Domácí tatarskou omáčku pokaždé nabírejte výhradně čistou lžíci, kterou neolizujte. Prstem neotírejte ani stěny dózy, ve které je tatarka uchovaná.

Jak dlouho vydrží domácí tatarka: Do druhého dne

Pokud jste si domácí tatarku udělali z domácí majonézy, která obsahuje čerstvá vejce, snažte se ji zkonzumovat již v den přípravy. V opačném případě skladujte poctivou domácí tatarku maximálně do druhého dne.

Zdroj: Jenzeny.cz, Toprecepty.cz
Autor:
Publikováno: 25. 7. 2022 10:00 Nahlásit obsah