Ovocné knedlíky z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta. Naplňte je jahodami, borůvkami nebo meruňkami

Ovocné knedlíky z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta. Naplňte je jahodami, borůvkami nebo meruňkami Zdroj: Shutterstock.com

Ovocné knedlíky jsou českou lahůdkou, kterou miluje snad každý. A když je naplníte sezonním ovocem, jako jsou jahody nebo meruňky, stane se z nich doslova delikatesa. Víte ale, jak si je připravit? Přinášíme vám recepty na ovocné knedlíky z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta. Určitě se po nich u vás doma jenom zapráší.

Ovocné knedlíky mají v Česku tradici již stovky let

Ovocné knedlíky jsou oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Tento pokrm má v tuzemsku velmi dlouhou tradici, na našem území se připravuje minimálně od 17. století, a to z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta. Ovocné knedlíky se v Česku podávají jako hlavní jídlo, výjimečně se servírují jako dezert. Pojďte si tuto pochoutku připravit s námi a naplňte ji sezonním ovocem.

Ovocné knedlíky z kynutého těsta

Potřebujete:

  • 500 gramů polohrubé mouky

  • 250 až 300 mililitrů polotučného vlažného mléka

  • 1 kostku čerstvého droždí

  • 150 gramů cukru krystalu

  • 2 vejce

  • 1 špetku soli

  • sezonní ovoce dle chuti (jahody, borůvky, meruňky, švestky atd.)

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

1. Z droždí, cukru a mléka udělejte kvásek.

2. Ke kvásku přidejte mouku, cukr, vejce a sůl. Vytvořte vláčné těsto.

3. Těsto, které máte v misce, překryjte čistou bavlněnou utěrkou, a nechte jej zhruba 40 až 60 minut kynout na teplém místě.

4. Vykynuté těsto následně odebírejte pomocí polévkové lžíce. Z těsta v dlaních vytvářejte kuličky, které pak roztáhněte na placičky. 

5. Do každé placičky zabalte vybrané ovoce a vytvořte knedlík. Hotové knedlíky nechte na vále kynout dalších 15 minut.

6. Ovocné knedlíky z kynutého těsta vařte v hrnci s vroucí vodou, do které jste přidali špetku soli a lžičku oleje. Hotový knedlík poznáte tak, že vyplave na hladinu.

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Potřebujete:

  • 250 gramů polotučného tvarohu v kostce

  • 240 gramů polohrubé mouky

  • 1 celé vejce

  • 2 až 3 lžíce slunečnicového oleje

  • špetku soli

  • sezonní ovoce dle chuti (jahody, borůvky, meruňky, švestky atd.)

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

  1. Z tvarohu, mouky, vejce, oleje a špetky soli vytvořte vláčné těsto.

  2. Vzniklé tvarohové těsto přeneste na vál, kde jej rozkrojte na dvě poloviny. Z každé části vyválejte tenký plát.

  3. Vyválené těsto následně krájejte na menší čtverečky, do kterých balte vybrané ovoce. Ovoce s těstem následně ve dlaních vytvarujte do tvaru knedlíků.

  4. Tvarohové knedlíky vložte do vroucí, mírně osolené vody. Poté, co vyplují na hladinu, nechte je povařit ještě další tři minuty. Knedlíky následně vyndejte talíř.

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Potřebujete:

  • 350 gramů hrubé mouky

  • 500 mililitrů polotučného mléka

  • 100 gramů másla

  • 2 vejce

  • 0,5 čajové lžičky soli

  • sezonní ovoce dle chuti (jahody, borůvky, meruňky, švestky atd.)

Zdroj: Shutterstock.com Postup:

1. Do mléka předejte máslo a sůl. Celou směs za neustálého míchání přiveďte k varu.

2. Až se máslo v mléku dokonale rozpustí, nasypte do této tekutiny všechnu mouku a dobře promíchejte.

3. Směs v hrnci neustále míchejte, dokud vám nevznikne husté těsto, které se začne chytat stěn a dna hrnce (tj. odpalovat od stěn). Tento proces vám přitom zabere pouze několik minut.

4. Následně těsto odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj vpracujte ještě dvě vejce.

5. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé z nich vytvořte stejně dlouhé a široké válečky. Z každého válečku posléze odkrajujte stejné kousky, z nichž v dlaních vytvarujte kuličku a následně placičku.

6. Do každé placičky zabalte vybrané ovoce. Každý knedlík v dlaních pečlivě zakulaťte.

7. Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta vařte zhruba po dobu 15 minut ve vroucí, mírně osolené vodě. Knedlíky budou hotové tehdy, až vyplavou na hladinu.

Jakým způsobem ovocné knedlíky podávat? S rozpuštěným máslem či opraženou strouhankou

Ovocné knedlíky se v Česku nejčastěji podávají přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem. Velmi oblíbená je rovněž kombinace rozpuštěného másla a opražené strouhanky, mletých ořechů, mletého máku nebo strouhaného perníku. Zvlášť děti zase milují ovocné knedlíky s máslem, cukrem a grankem, které jsou doplněné také o šlehačku či sladkou smetanu.

Na jaký způsob jíte nejraději ovocné knedlíky vy? Napište nám to do komentářů.

Autor:
Publikováno: 29. 5. 2020 08:08 Nahlásit obsah