Ovocné knedlíky z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta. Naplňte je jahodami, borůvkami nebo meruňkami
Ovocné knedlíky jsou českou lahůdkou, kterou miluje snad každý. A když je naplníte sezonním ovocem, jako jsou jahody nebo meruňky, stane se z nich doslova delikatesa. Víte ale, jak si je připravit? Přinášíme vám recepty na ovocné knedlíky z kynutého, tvarohového a odpalovaného těsta. Určitě se po nich u vás doma jenom zapráší.
Ovocné knedlíky mají v Česku tradici již stovky let
Ovocné knedlíky jsou oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Tento pokrm má v tuzemsku velmi dlouhou tradici, na našem území se připravuje minimálně od 17. století, a to z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta. Ovocné knedlíky se v Česku podávají jako hlavní jídlo, výjimečně se servírují jako dezert. Pojďte si tuto pochoutku připravit s námi a naplňte ji sezonním ovocem.
Ovocné knedlíky z kynutého těsta
Potřebujete:
-
500 gramů polohrubé mouky
-
250 až 300 mililitrů polotučného vlažného mléka
-
1 kostku čerstvého droždí
-
150 gramů cukru krystalu
-
2 vejce
-
1 špetku soli
-
sezonní ovoce dle chuti (jahody, borůvky, meruňky, švestky atd.)
1. Z droždí, cukru a mléka udělejte kvásek.
2. Ke kvásku přidejte mouku, cukr, vejce a sůl. Vytvořte vláčné těsto.
3. Těsto, které máte v misce, překryjte čistou bavlněnou utěrkou, a nechte jej zhruba 40 až 60 minut kynout na teplém místě.
4. Vykynuté těsto následně odebírejte pomocí polévkové lžíce. Z těsta v dlaních vytvářejte kuličky, které pak roztáhněte na placičky.
5. Do každé placičky zabalte vybrané ovoce a vytvořte knedlík. Hotové knedlíky nechte na vále kynout dalších 15 minut.
6. Ovocné knedlíky z kynutého těsta vařte v hrnci s vroucí vodou, do které jste přidali špetku soli a lžičku oleje. Hotový knedlík poznáte tak, že vyplave na hladinu.
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Potřebujete:
-
250 gramů polotučného tvarohu v kostce
-
240 gramů polohrubé mouky
-
1 celé vejce
-
2 až 3 lžíce slunečnicového oleje
-
špetku soli
-
sezonní ovoce dle chuti (jahody, borůvky, meruňky, švestky atd.)
-
Z tvarohu, mouky, vejce, oleje a špetky soli vytvořte vláčné těsto.
-
Vzniklé tvarohové těsto přeneste na vál, kde jej rozkrojte na dvě poloviny. Z každé části vyválejte tenký plát.
-
Vyválené těsto následně krájejte na menší čtverečky, do kterých balte vybrané ovoce. Ovoce s těstem následně ve dlaních vytvarujte do tvaru knedlíků.
-
Tvarohové knedlíky vložte do vroucí, mírně osolené vody. Poté, co vyplují na hladinu, nechte je povařit ještě další tři minuty. Knedlíky následně vyndejte talíř.
Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Potřebujete:
-
350 gramů hrubé mouky
-
500 mililitrů polotučného mléka
-
100 gramů másla
-
2 vejce
-
0,5 čajové lžičky soli
-
sezonní ovoce dle chuti (jahody, borůvky, meruňky, švestky atd.)
1. Do mléka předejte máslo a sůl. Celou směs za neustálého míchání přiveďte k varu.
2. Až se máslo v mléku dokonale rozpustí, nasypte do této tekutiny všechnu mouku a dobře promíchejte.
3. Směs v hrnci neustále míchejte, dokud vám nevznikne husté těsto, které se začne chytat stěn a dna hrnce (tj. odpalovat od stěn). Tento proces vám přitom zabere pouze několik minut.
4. Následně těsto odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí do něj vpracujte ještě dvě vejce.
5. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny, z každé z nich vytvořte stejně dlouhé a široké válečky. Z každého válečku posléze odkrajujte stejné kousky, z nichž v dlaních vytvarujte kuličku a následně placičku.
6. Do každé placičky zabalte vybrané ovoce. Každý knedlík v dlaních pečlivě zakulaťte.
7. Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta vařte zhruba po dobu 15 minut ve vroucí, mírně osolené vodě. Knedlíky budou hotové tehdy, až vyplavou na hladinu.
Jakým způsobem ovocné knedlíky podávat? S rozpuštěným máslem či opraženou strouhankou
Ovocné knedlíky se v Česku nejčastěji podávají přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem a strouhaným tvrdým tvarohem. Velmi oblíbená je rovněž kombinace rozpuštěného másla a opražené strouhanky, mletých ořechů, mletého máku nebo strouhaného perníku. Zvlášť děti zase milují ovocné knedlíky s máslem, cukrem a grankem, které jsou doplněné také o šlehačku či sladkou smetanu.
Na jaký způsob jíte nejraději ovocné knedlíky vy? Napište nám to do komentářů.