Recept na mechovou roládu: Tento netradiční moučník je ideální na jaro
Přemýšlíte nad tím, co upéct o víkendu? Máte-li chuť na něco dobrého a zároveň výjimečného, vyzkoušejte recept na mechovou roládu. Základem tohoto netradičního moučníku je piškotové těsto s přídavkem listového špenátu. Proto má korpus mechové rolády typicky zelenou barvu. Jak si tedy tento báječný moučník připravit?
Suroviny na těsto mechové rolády
- 85 gramů hladké mouky
- 4 vejce
- 80 gramů moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 gramů čerstvého baby špenátu
- 1 polévková lžíce rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
Suroviny na náplň do mechové rolády
- 200 mililitrů 31procentní smetany ke šlehání
- 250 gramů mascarpone
- 250 gramů tvarohu
- 100 gramů moučkového cukru (cukr můžete dle chuti ubrat)
Příprava mechové rolády krok za krokem
Špenát umyjte, nechte okapat a vytlačte z něj přebytečnou vodu. Spolu s citronovou šťávou jej v mixéru rozmixujte na hladkou kaši.
V misce si připravte základ na piškot. 4 žloutky vymíchejte dohladka s cukrem a olejem. Do směsi přidejte hladkou mouku a poté rozmixovaný špenát. Na závěr do hladkého těsta opatrně vmíchejte vyšlehaný tuhý sníh ze 4 bílků.
Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem. Základ na mechovou roládu pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia zhruba 15 minut. Že je korpus hotový, se nejprve přesvědčte špejlí.
Plnění mechové rolády
Mechovou roládu po upečení oddělte od pečicího papíru a nechte vychladnout. Poté ji rovnoměrně potřete krémem, který jste si připravili smícháním vyšlehané smetany, mascarpone, tvarohu a moučkového cukru. Mechovou roládu srolujte a nechte ji v lednici tuhnout alespoň 2 hodiny.